Mia Poppe spelar i sin fars fars

När Mia Poppe var åtta år såg hon pappa Nils i "Hjälten från Öresund" på Fredriksdalsteatern. Snart står hon själv på scen i samma fars i Teaterexpressens uppsättning i Linköping – men här kommer hjälten lokalpatriotiskt nog från Stångån.

21 oktober 2015 17:00

– Det känns väldigt roligt att vara med, det är en varm komedi med stort hjärta. Men jag har faktiskt spelat den förut, då var jag 17 år och just den rollprestationen är nog den sämsta jag gjort, deklarerar Mia Poppe med ett skratt.

Ensemblen har just träffats i Linköping för klädprovning och en första genomgång av pjäsen. Teaterexpressen spelar traditionsenligt nyårsfars på Sagateatern och i år blir det alltså "Hjälten från Stångån".

– Vi har gjort en viss bearbetning, putsat repliker och lagt till den lokala förankringen. I vår version utspelar den sig i Linköping 1935, berättar Niclas Angerborn och Lasse Olofsson, männen bakom Teaterexpressen.

Den tyska farsen från 1926 hör till en av de mest spelade i Sverige under en mängd olika namn. Den har kallats allt från "Ta mig! Jag är din!" till "Bröstsim och gubbsjuka" och "Fyra bröllop och ett bad".

En nästan nittio år gammal pjäs, varför väljer ni inte något mer modernt?

– Jag tror att man skrattar åt precis samma saker nu som då. Den här historien är väldigt charmig, oförarglig och rolig. Och det finns faktiskt inte så mycket att välja på som är modern och bra, förklarar Niclas Angerborn.

– Det är svårt att skriva fars, helt enkelt, inflikar Mia Poppe.

Teaterexpressen har gjort till en vana att bjuda in kända skådespelerskor till sina nyårsfarser. Ing-Marie Carlsson, Carina Lidbom och Regina Lund är några av dem som stått på scen i Linköping de senaste åren. Och det är tack vare en av dem – Carina Lidbom – som årets uppsättning förstärkts med Mia Poppe och Pernilla Parszyk (kanske mest känd som ena halvan av reklamfilmsduon Judit och Judit).

– Carina har varit den förenande länken och rekommenderat oss för varandra, kan man säga, förklarar de.

Pernilla Parszyk spelar den rejäla men barska hushållerskan Dagmar medan Mia Poppe gör rollen som den flärdfulla blivande svärmodern Svea Modin.

Den förvirrade bokhandlaren Botvid Damberg från Skänninge gestaltas av Lasse Olofsson. Hjälten själv, den stenrike kvinnokarlen Torsten Pettersson, spelas av Niclas Angerborn.

– Han är ett självutnämnt charmtroll, kan man säga. Huruvida han är hjälte eller inte, ska kanske inte avslöjas. Men han säger sig ha räddat den unga dam, han nu ämnar gifta sig med, ur Stångån.

"Hjälten från Stångån" är ingen slå-i-dörrar-fars, däremot utlovas en lång rad förväxlingar och förvecklingar som förhoppningsvis ska roa publiken.

– Vi har faktiskt skrattgaranti på våra föreställningar, bedyrar Niclas Angerborn med en blinkning.

Hjälten från Stångån

Tysk pjäs från 1926 skriven av Franz Arnold och Ernst Bach, originaltitel "Der kühne Schwimmer". Tillsammans skrev de en rad farser, bland annat "Spanska flugan".

Svensk översättning: Nils Poppe och Arne Wahlberg 1978.

Spelas: Årets nyårsfars med Teaterexpressen på Sagateatern i Linköping.

I rollerna: Mia Poppe, Pernilla Parszyk, Niclas Angerborn och Lasse Olofsson m fl.

Premiär: 30/12, därefter cirka 20 föreställningar t o m januari 2016 (biljetterna släpps 10/11).

Mer info: www.teaterexpressen.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Charlotte Irhede