Linköping förlorar musikfestivalen

Linköpings Folkmusikfestival byter namn till Norrköpings Folkmusikfestival. Orsaken har med pengar att göra.

15 maj 2019 15:30

Den främsta anledningen till namnbytet är att folkmusikfestivalen flyttat från Linköping till Norrköping på grund av att de fått minskat bidrag och att hyrorna på Konsert och Kongress i Linköping är för höga. Christer Samuelsson, ordförande för Folkmusik i Linköping, säger att de för tillfället planerar att stanna i Norrköping.

– Om inte Linköpings kommun bjuder till lite, tillägger Christer Samuelsson.

Samuelsson riktar kritik mot de höga hyrorna på Konsert och Kongress, som är en del av Visit Linköping, och menar på att Folkmusik i Linköping, som ideell förening, inte har pengarna för att klara av hyrorna. Förra året skulle hyran legat på 350 000 kronor för att hålla festivalen där under två dagar. Han säger att föreningen i år även fått mindre anslag än tidigare.

– Det är synd att vi inte får mer bidrag. Man får rätta sig efter budgeten, säger han.

Johan Rustan, VD för Visit Linköping, säger att det är upp till kunderna själva att välja var de ska ha sina evenemang någonstans, men att Visit Linköping också måste anpassa sina hyror efter hyran de måste betala sin fastighetsägare.

– Vi har samma prisbild till alla arrangörer, säger Johan Rustan.

Bytet av namn blev en självklarhet när föreningen insåg att de inte kunde stanna kvar i Linköpings lokaler.

– Namnbytet är mer positivt än negativt, då vet man ju också vilken stad den ska vara i. Det föll sig ganska logiskt att vi bytte namn på festivalen, säger Christer Samuelsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erika Landt

Ämnen du kan följa