Kungens medalj till Martin Kylhammar

Martin Kylhammar, professor på Linköpings universitet, får medalj av kungen för sitt litteraturvetenskapliga arbete.

29 januari 2017 08:00

Det är HM Konungens medalj av 8:e storleken med Serafimerordens band som väntar på Martin Kylhammar. Han tilldelas utmärkelsen "för förtjänstfulla insatser inom litteraturvetenskapen".

– Jag blev väldigt överraskad. Och hedrad. Priser och medaljer gör ju att man känner sig bekräftad och nöjd för en stund, men det hjälper inte på lång sikt. Som kreativ människa får man aldrig nog av positiv feedback, man behöver alltid mer, och det här var ett värdefullt tillskott. Det är skitkul, om man får säga så, säger Martin Kylhammar

Medaljutdelningen är 7 februari på Stockholms slott.

Två dagar senare kommer hans nya bok ”Bland resenärer och kosmopoliter: Svensk kultur inför utlandet”.

– Det var ju väl tajmat av kungen, om han nu visste om det, ha ha.

Där undersöker Kylhammar hur franska författare har sett på Sverige, svensk kultur och svenska värden under de senaste drygt hundra åren. Omvänt tittar han också på hur svenska författare – från Verner von Heidenstam och Tomas Tranströmer, till Harry Martinson och Jonas Hassen Khemiri – ser på det nationella och det kosmopolitiska.

– Det är ett litteraturhistoriskt svar på den nya situationen med ökad globalisering och rörlighet över gränserna, men också Trumps prat om protektionism, Brexit, och diskussionen om vad som är svenskt. Det finns mängder av frågor som hänger samman med nationen och omvärlden. Jag kan lova dig att alla de som talar om svenska värden i dag kommer att bli väldigt överraskade av hur franska författare har sett på vårt land. Det handlar väldigt mycket om tolerans, broderskap, mångfald och jämlikhet, säger Martin Kylhammar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustav Borg

Ämnen du kan följa