Välj mellan tystnad och dösnack

Ett av de stora politiska partierna börjar tala klarspråk om att SR, SVT och UR bör försvinna. Ännu en pust av de antidemokratiska vindarna som sprider sitt gift.

18 maj 2019 11:32

Förra helgen röstade Moderaterna i Stockholms län igenom ett förslag om att helt avskaffa public service: Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

”Ett antidemokratiskt förslag i Donald Trumps anda”, sa Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet.

Ja, trumpifieringen tycks vara över oss. Dumheten en pest som långsamt men obönhörligt sprider sig över världen.

Förra lördagen förde Moderaternas ungdomsförbund, Muf, fram frågan på en stämma för Moderaterna i Stockholms län. Målet är att Moderaterna ska verka för att public service på sikt läggs ned. Förslaget röstades igenom med 109 röster för och 77 emot.

Moderaterna är ett av de samhällsbärande politiska partierna, vill jag påminna om.

Samma dag förkunnade Moderaterna i Västra Götaland att man vill minimera eller helt avskaffa den nya public service-skatten som ersatt licensavgiften.

Varifrån ska information om politik och samhälle komma? Varifrån kulturen; musiken, dramatiken, dokumentärerna, underhållningen? Rix FM med Rix Morronzoo? Mix Megapol? Lugna favoriter? TV3 eller de andra skräpkanalerna?

Snälla, skjut mig.

Ur ett demokratiskt perspektiv måste medierna bidra till att vi är välinformerade om politik och samhälle, enligt medieforskare. Forskningen visar både att public service har ett större och bredare utbud av program om politik och samhälle än vad kommersiella kanaler har, och att public service har starkare effekter på vårt intresse och vår kunskap om samhällsfrågor än andra kanaler.

Men okej, de kommersiella kanalerna måste finnas de också, även om jag för min del skyr dem som pesten (Trump-pesten). Men avskaffar man public service är vi illa ute, ty kommersiella kanaler måste konkurrera; även de måste då ha ett utbud av program om politik och samhälle. Lägg ner public service och vi får kvar ett träsk av fördummande babbelprogram om ingenting.

I höst, på partistämman, ska Moderaterna diskutera förslaget.

Men snart börjar en annan nedmontering, en som public service självt beslutat. Då försvinner webbkanalerna P2 Världen, P2 Klassiskt och P3 Star, tre kanaler som dygnet runt i 17 år sänt folk- och världsmusik, klassisk musik samt pop och rock nonstop, dessutom med extra bra ljudkvalité. Den 30 juni är det slut.

”Vi ser att publiken inte längre har samma behov av unika, nischade kanaler”, säger områdeschefen för musik i Sveriges Radio.

Enligt en av musikläggarna för P2 Världen, som jag råkat träffa, har SR osynliggjort kanalen i åratal och bland annat vägrat göra den sökbar i SR-appen. Om bara några få entusiaster vet att kanalen finns så är det klart att den tynar bort och försvinner.

Förlorarna är alla vi som missar något som vi inte visste att vi behövde.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Carlsson