Tävling med bara vinnare

Linköping är nu medlem i Funkisglädje och den första Funkisfestivalen gick på Skylten.

27 januari 2019 17:13

Föreningen har syftet att personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ska få stå på scen och uppträda. Lördagskvällen på Skylten blev minnesvärd för publiken och de nio artisterna.

Det som började förra året med en testtävling i Filbytergallerian har nu blivit verklighet.

Scenen var snyggt upplyst och längst bak i lokalen satt, i totalt mörker, juryn. De avkunnade på bästa Idol-vis sina omdömen efter varje artist.

­– En samordningsgrupp har under hösten gallrat ut artister bland anmälningarna som får tävla. Juryn utser vinnaren som sedan går vidare till semifinal i Stockholm, säger samordnaren Lovisa Almberg.

Det känns nervöst, men väldigt kul att sjunga för publik tycker Jessica Längerberg som sjunger "Allt jag behöver nu" med Miriam Bryant.

– Det rusar i hela kroppen och man blir glad, säger hon.

– Miriam är väldigt kaxig och det är jag också. Därför sjunger jag hennes låt. Det är kul att ha en jury. En av oss artister kommer vinna och åka till Stockholm, säger Jessica Längerberg.

För Emma Bergman betyder musiken allt. Är hon ledsen lyssnar hon på musik.

– Lyssnat på musik har jag gjort sen jag var liten. Jag ska sjunga en låt av Drifters, det blir jag glad av.

Mottot med tävlingen är att alla artisterna är vinnare men till semifinalen i april åker bara en. Så är det med tävlingar och juryn motiverade sig så här när alla bidragen var klara:

"Vinnaren har en bra stark röst och sjunger med självförtroende. Artisten förmedlar också trovärdigt i både sång och kroppsspråk sitt budskap. Hon heter Jessica Längerberg."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johnny Gustavsson

Ämnen du kan följa