Det känns onekligen lite sorgligt att sagan är slut. "Bron" har varit en ovanligt sevärd krimserie med många bottnar. Smarta och komplexa intriger tillsammans med ett intressant persongalleri har bidragit till succén. Men det är nog ändå de bakomliggande berättelserna, som gått som en röd tråd genom alla säsonger, jag har gillat allra mest. Saga Noréns nystande i sin egen tragiska bakgrund med den minst sagt obehagliga mamman och så förstås historien om den danske poliskollegans försvunna döttrar. Allt fick sin lösning i den avslutande säsongen och när Saga uttalade den perfekta slutrepliken mitt på Öresundsbron (såklart!) i seriens absolut sista scen så kändes det som att värdig final.

Sofia Helin har varit extremt trovärdig som Saga Norén. När jag zappade mig fram i tv-utbudet härom veckan råkade jag hamna mitt i den svenska filmkomedin "Åsa-Nisse – wälkom to Knohult" – nyinspelningen från 2011, ni vet, där hela den svenska skådespelareliten av någon outgrundlig anledning är med... Det blev något av en chock att se Helin i en roll som lössläppt, beräknande förförerska där hon dessutom levererade alla repliker på bredaste östgötska.

Som tur är för alla oss som gillar de här dysfunktionella kvinnoporträtten har ju sjunde säsongen av "Homeland" precis startat. Claire Danes nerviga "Carrie" duger fint om saknaden efter Saga blir för svår.

Artikelbild

| Sagolik. Sofia Helin som Saga Norén, länskrim Malmö i "Bron".

Någon som minns "Naken-Janne" och Qristina? När Tv4 visade de första säsongerna av "Farmen" i början av 00-talet, satt jag som klistrad. Idén att låta ett gäng udda karaktärer leva som på 1800-talet i charmig lantmiljö var oemotståndligt kittlande, tyckte jag. När serien så återuppstod för några år sedan blev jag direkt avskräckt av de gapiga trailrarna och upplägget med ett tillsynes oändligt antal avsnitt. Men nu är jag fast igen. Det är ett beroendeframkallande nöje att förfasas över de odrägliga deltagarnas intriganta beteende och heja på de få vettiga tävlande samtidigt som man får sitt lystmäte av sommargrönska och pittoreskt lantliv. Alla har vi väl våra guilty pleasures, eller...

Nu är det nog

"Melodifestivalen". Nej, nu har även ett hängivet Mello-fan som jag tröttnat på ändlösa deltävlingar med mediokra låtar, programledare och mellanakter. Det hjälps inte att det förpackas i överdådigt arenaformat. Förnyelse nästa år är helt nödvändigt.

Ser fram emot

"Palmegruppens hemligheter". Det olösta mordet på vår statsminister fortsätter att både skava och fascinera trots att mer än 30 år har gått. "Uppdrag granskning" utlovar nya spännande avslöjanden. SVT onsdagar kl 20.

"Mästarnas mästare". Jubileumssäsong med nytt koncept där deltagarna tävlar i lag om vilken sport som är mest optimal. Premiär SVT söndag 4 mars.

Streamingtips

"The disappearence". Extremt spännande kanadensisk miniserie om en pojke som försvinner spårlöst på sin 10-årsdag. HBO

"Here and know". Mycket lovande ny serie av Alan Ball ( som bland annat gjort fantastiska "Six feet under") om en mångkulturell familj med Holly Hunter och Tim Robbins i huvudrollerna. Två avsnitt finns än så länge på HBO.