Vemodiga perspektiv från arbetarnas liv

Da Capo. Sverige i tiden 1997-2007Arbetets museum, NorrköpingPågår till 2/9

10 maj 2007 00:00

Utställningen visar ett 70-tal fotografier som publicerats i tidskriften Dagens Arbete (före detta Metallarbetaren) under tio års tid. I jämförelse med en liknande dokumentation, "En dag i Sverige", - som visades på Länsmuseet i januari 2006 - känns den här än mera nära och inkännande. Dels beroende på att det är ett känsligt urval bilder som publicerats under ett decennium, dels att de flesta av de 50 fotograferna här är proffs, för att inte säga verkliga bildkonstnärer.

Bredden på de skeenden som skildras i vårt land känns tillfredsställande. Här finns vardagsmiljöerna, arbetsreportagen och invandrarskildringarna.

Brott och hemlöshet

Men framför allt finns de många "frusna ögonblicken" från människors personliga upplevelser av sina aktiviteter och miljöer. Det som gör att vi på något sätt kan delta och medagera.

J H Engströms "Stockholm", med en flicka som från sin balkong blickar ut mot höghusen, skapar eftertanke. Likaså Lars Tunbjörks ballonglekande flicka på en tom parkeringsplats, fylld med varuhusvagnar samt hans foto från ett övergivet bostadsområde. Från Karesuando finns fotot av Pieter ten Hoopen med pappan och sonen.

Jag blir vemodig inför Pelle Kronestedts foto "Farmors död", och inför Lars Wallstens motiv "Tömd kassapparat" påmind om brotten i Sverige. En särskild laddad bild är Leif Claessons dokumentation av spåren efter en hemlös i Stockholm. Hur mycket livsdramatik kan man väl inte utläsa i detta foto?

Från dessa vemodiga perspektiv kan vi sedan förflytta oss till entreprenörskap och verkstadsarbete. Det första med inslag från Oskar Kullanders reportage av thailändska bärplockare. Det andra, den påtagliga arbetsmiljön, finner vi främst i Jenny Leymans foto av ett koncentrerat fackmöte på Volvo, och i Thomas Karlssons panoramabild av "Värö bruk". Det känns allvarsamt och beslutsamt mitt i den mäktiga teknologin. Som en pendang till arbetarmiljöerna finns några ståtliga porträtt av makthavare.

Rikt och eftertänksamt

Men mitt i allt detta finns också ungdomsförälskelse, raggarromantik, och framför allt många natursköna foton. Blandningen mellan svartvitt och färg ger extra dramaturgi åt utställningen, och de flesta fotona besjälas av en rik eftertänksam poesi.

I utställningen finns också en avdelning med presentation av olika medverkande kåsörer. Dagens Arbete har uppenbarligen utvecklat den forna Metallarbetaren till en riktig kulturtidskrift, och då inte minst vad gäller kvalitén på fotoreportagen.

En mäktig fotobok har utgivits i anslutning till utställningen.

Lars-Ola Johansson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!