Mäktig fotokonst på Passagen

Ann Eringstam, Konsthallen Passagen, Linköping

17 mars 2015 17:47

Selected Works

Utställningen pågår till 10 maj

På konsthallen Passagen visar Ann Eringstam fotografiska verk. Det är en mäktig utställning, som vid första ögonkastet anknyter till ett nationalromantiskt landskapsmåleri, men som är dubbelbottnat och fyllt av symboler.

Många av de vilda landskapen är tagna på Island eller på Färöarna. I dessa dimhöljda landskap har hon fört in figurer, som förändrar bilderna drastiskt och får oss att fundera över ett manipulerat bildflöde, som vi ständigt möter i vardagen. Genom att i serien "Out of the fog" föra in kraftfulla män, som exempelvis en korsriddare, så förändras den naturalistiska bilden till en dramatisk och ibland en ironisk berättelse

Den skenbara idyllen visar sig vara något helt annat, som i en bild i serien "Too good to be true" av en glad familj med i bakgrunden ett grått godståg, ett tåg som ger associationer till de tåg med vilka nazisterna transporterade judar till koncentrationslägren.

Ann Eringstam avslöjar obarmhärtigt hur vårt seende påverkas av fördomar och associationer.

Då hon byter ut männen i vildmarken till en flicka på en isig strand har hon förvirrat vår bilduppfattning om manligt och kvinnligt.

I en serie bilder, kallad "Escape to realty", har hon skapat romantiska bilder med impressionisternas målningar som utgångspunkt.

Ann Eringstams utställning med c-prints är monumental och mycket vacker. Det var länge sedan vi sett en så övertygande utställning med fotografiska verk. Men den ger oss anledning att begrunda hur bilden kan lura oss att tro att fiktion är sanning.

Onsdag 25/3 kl 16.30 öppnar en parallellutställning med Ann Eringstams foton på Skäggetorps bibliotek, i Passagens regi. Den utställningen pågår till 12 maj.

Konstnären

Ann Eringstam är född i Växjö 1977. Bosatt i Göteborg.

Har en master från Högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet.

Ställer ut både i Sverige och utomlands bland annat på Kulturhuset i Stockholm, Hasselblad Center, Göteborgs konsthall, Liljevalchs konsthall, Halmstads konsthall, Växjö konsthall och Finlands fotografiska museum.

Om sina naturscenerier har hon sagt: "Jag har använt mig av storslagen natur som en symbol för samhällsstrukturer och normer som ibland känns omöjliga ta sig igenom."

Några av hennes kända bildserier är "In search of wonderland”, “Escape to reality”, “Falling down” “Too good to be true”, “Before the storm” och “Heroes”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Lindqvist