Konstrunda med bredd och lyster

Mjölby Konstrunda 2015

17 augusti 2015 10:19

14–16 augusti i Mjölby med omnejd

Utmärkande för många konstrundor är att deltagarnas skaparlust och entusiasm inte sällan överglänser insikt och teknik. Men det finns alltid undantag. Utvecklingsstadierna varierar. Men så måste det vara när det gäller den här typen av lite bredare arrangemang. Rundorna kan fungera som inkörsport till ett fördjupat intresse. Det är en av anledningarna till att de har sitt berättigande.

I Galleri Kraftverk visade samtliga deltagare prov på sitt skapande. Det är en bra idé att de som är intresserade kan gå till en lokal och där bestämma vilka ateljéer de känner för att besöka. Avstånden till de olika konstnärerna på den här rundan medgav besök hos de flesta under en och samma dag.

Siv Bergendahl var en av nio konstnärer från Mjölby. Hon har ägnat sig åt måleri i fyrtio år. Ofta har arbetet haft en samlande eller terapeutisk funktion. Hennes bilder visar att hon är förtjust i starka kulörer. Kraften i hennes bilder kommer huvudsakligen från färgen.

Jane Kruuse af Verchou hade inviterat två andra konstnärer till gården Trädgårdslund i Östra Tollstad. En vacker trädgård med flox och en rad andra blommor välkomnade besökarna tillsammans med augustisolen. Själv visade hon bildkonst och skulpturer, både utomhus och i verkstaden. Jag ser skulpturerna som de mest intressanta. En del av dem, i synnerhet bronserna, upplever jag som konkurrenskraftiga inom gebitet.

Samma sak gäller för Inga Hillgrens skulpturala objekt. Hon har använt fler material och visar upp en bredare motivkrets. Hennes uppförstorade paprikor är oemotståndliga. Fotografen Thomas Spångberg visade bilder i ett intilliggande hus. Han har blick för komposition och detaljer, testar sig fram till rätt ovanliga resultat, ofta med en iögonfallande lyster.

Keramikern och bildkonstnären Anna Ericsson fick finna sig i att utställningslokalen i sig tävlade om uppmärksamheten ­– den gamla lanthandeln i Gottlösa. Inredningen är intakt sedan anno dazumal. Annas brukskeramik, med finurliga och roliga lösningar, är av en sort som säkert tilltalar många.

Jag hade tänkt besöka Ann Brehmer P i Skänninge. Men tiden rann ifrån mig. Jag vill ändå nämna henne eftersom hon under många år engagerat och målmedvetet har sökt sig fram och verkat inom olike genrer. Ofta med spännande resultat.

Mjölby konstrunda

Dryga tjugotalet konstnärer deltog i årets konstrunda i och runt Mjölby. Den arrangeras av en särskild förening, knuten till Mjölby Konstförening.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!