Känd konstnär invigde ny skulptur

Under onsdagen väntade spända linköpingsbor på att få se konstnären Lena Cronqvists nya skulptur invigas i Linköping.

17 april 2019 18:30

Många kom till Seminarieträdgården under onsdagen för att se det nya konstverket av Lena Cronqvist. Personen som stod precis bredvid konstverket var konstnären själv.

– Det är spännande att få se konstverket utomhus och inte inomhus, säger Lena Cronqvist.

Själva konstverket föreställer en flicka med ett paraply i hand, som täcker flickan från dagens strålande sol. Namnet på verket är likt dess utseende: "stående flicka med paraply". Cronqvist berättar att det inte fanns en speciell tanke bakom skulpturen, men att den nya skulpturen blev en inspiration till andra projekt.

– Det var ett väldigt roligt jobb, som ledde till flera andra skulpturer. Det tycker jag var det bästa med det hela, säger Cronqvist.

Konstverket är det första av Lena Cronqvist som placeras i Linköping.

Lars-Ove Östensson, konstchefen på Linköpings kommun, startade invigningen med ett tal tillägnat konstnären.

– Det är alltid ett hedersuppdrag att få inviga ett nytt offentligt konstverk, men i synnerhet när konstverket är gjort av Lena Cronqvist, berättar Lars-Ove Östensson om invigningen.

Lars-Ove Östensson menar att det nya konstverket kommer höja statusen på den offentliga konstparken i Linköping.

– Lena Cronqvist är ju en av våra allra största konstnärer och vi har inte haft ett konstverk av henne tidigare här, förklarar Östensson.

Det är företaget Botrygg som arrangerat och bekostat att konstverket placerades i Linköping.

Lena Cronqvist fick sitt genombrott som konstnär på 1970-talet. Hon är född i Karlstad 1938 och utbildad i Bristol och vid Kungliga konstakademien i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa