Hon utmanar könsroller i sci-fi

– Det är tröttsamt med stereotyper. Jag vill läsa om spännande karaktärer oavsett kön, säger författaren Anna Jakobsson Lund. Hon är en av flera författare som möts på science fiction- och fantasykongressen Confuse i helgen för att diskutera könsroller inom genren.

4 augusti 2015 10:34

Intåget av starka kvinnliga karaktärer inom science fiction och fantasy de senaste åren har tagits emot med öppna armar av publiken. En del har till och med pratat om en ny feministisk våg. Programpunkten "Efter starka tjejer i litteraturen – om könsroller och nya strömningar" under lördagens upplaga av Confuse i Linköping kan bli ett intressant inlägg i debatten.

– Vi pratar om en förändring, men jag är inte så säker. Egentligen är det samma dammiga könsroller. De här starka tjejerna som till exempel Tris i "Divergent", de beter sig stereotypt manligt. De måste vara hårda och tuffa för att lyckas. Men det finns litteratur som lyckas undvika stereotyper och den vill jag diskutera, säger författaren Anna Jakobsson Lund.

Hon har upptäckt en ström av litteratur som ser bortom könsroller. Där gestaltas både killar och tjejer med styrkor och svagheter.

– Ett bra exempel är Siri Pettersens "Odinsbarn". Den är fylld av ett flertal kvinnliga karaktärer av olika åldrar och de är både onda, goda och smarta. Många av böckerna jag kommer att prata om har ingen politisk agenda utan de är helt enkelt friare i sin form.

Det finns många anledningar till varför Anna Jakobsson Lund vill prata om könsroller inom bokvärlden. Dels är hon trött på att som tjej inte kunna hitta litteratur där hon kan känna igen sig i karaktärerna. Dels vill hon utmana science-fiction och fantasyförfattarna.

– Det jag vill åt är att folk ska börja fundera på hur karaktärer kan bli mer trovärdiga och intressanta. Populärkulturen påverkar hur vi ser på oss själva och vår omvärld. Det blir en spegling av samhället och är det inte då av vikt att vi kan skapa karaktärer som är som du och jag? De flesta av oss är inga stereotyper, vi är människor.

Anna Jakobsson Lund gav nyligen ut sin bok "Tredje principen" på eget förlag. Under konferensen kommer hon förutom att delta i debatter även att ha bokbord och lyssna på så många andra punkter som möjligt.

– Det här är min första konferens, det ska bli väldigt spännande. Det ska bli kul att träffare läsare och så hoppas jag hinna prata med andra författare som jag fram tills nu bara mött på webben. Sen finns det också ett par programpunkter jag inte vill missa.

Enligt Anna Jakobsson Lund är science-fiction och fantasyscenen i Sverige på frammarsch. Under lång tid har det varit en underground-rörelse som de större förlagen har menat är en trend som ska gå över, till skillnad från till exempel USA.

– Nu är det flera av oss som ger ut på nya, lite mindre och modigare förlag eller blir egenutgivare. Det finns fler läsare av genren än vad man tror och konferensen är ett utmärkt sätt att hitta ny intressant litteratur.

Anna Jakobsson Lund tipsar

Historisk fantasy, fredag 21.00. Vad är historisk fantasy och hur skriver du den.

Manuspitch Styxx förlag, lördag 10.00. Träffa en förläggare och visa upp ditt manus.

Hedergästintervju med Kristina Hård, lördag 17.00. Svensk författare som har gett ut flera böcker, senast "Kleptomania" år 2014.

AI & Robots in film, TV and literature, lördag 20.00. Hur har AI och robotar har förändrats genom tiden?

Manuspitch Undrentide förlag, söndag 10.00. Träffa en förläggare och visa upp ditt manus.

Troll i svensk fantasy, söndag 11.00. Har trollen blivit populära igen och vilken betydelse har de för svensk fantasy?

Confuse är en science fiction- och fantasykongress på Frimis i Linköping 7–9 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!