Här föddes ABBA

”Mitt liv hade blivit helt annorlunda om vi inte hade träffats här”. 51 år och 400 miljoner sålda skivor senare återvände Björn Ulvaeus och hans gitarr i går till platsen invid gamla Hotell Rally där han mötte Benny, och Abba föddes. Men var det verkligen på en bänk, och i Linköping?

13 juli 2017 14:38

Den stora tavlan inne på Best Western Hotel i korsningen Drottninggatan och Storgatan berättar historien om hur Björn och Benny Andersson träffades. En lång text helt utan begreppet ”bänk”.

– Ifall vi satt på en bänk eller satt lutade mot en av ekarnas stammar, som jag minns det, spelar kanske inte så stor roll. Men vi spelade Beatleslåtar det gjorde vi, förklarar Björn Ulvaeus.

Enligt servitris ”Fröjdis” som körde ut de långhåriga gossarna för att hon skulle duka till frukost var det under en syrén.

– Saker blir sällan så här konkreta men det ingen tvekan om saken. Det var här vi träffades, osannolikt men sant. Det känns väldigt omtumlande att stå här, sa en uppenbart rörd världsstjärna i Slottsparken.

Fast egentligen möttes Björn och Benny, Hootenanny Singers och Hep Stars, redan på eftermiddagen utanför en festplats i Falköping.

– Vår bil var på väg ut och deras in så vi bara sa ”hej hej” och så frågade vi om de hade lust att komma på vår avskedsfest på Hotel Rally i Linköping samma kväll.

”Visst”, sa de och så skiljdes vi. På kvällen ringde Hep Stars och frågade var vi höll hus för nu var de framme i Lidköping. De kastade sig i bilen och brände hit.

– Hela natten satt jag och Benny och spelade Beatleslåtar på gitarr. Om vi sedan bads lämna hotellet eller blev utsparkade minns jag inte men vi hamnade i parken, under ett träd.

Minnesluckorna kan förklaras att det dels är 51 år sedan, dels konsumerades alkohol på festen. Morgonen efter ryckte Björn in i lumpen, utan att ha sovit en enda blund på natten. En vecka senare skrev de sin första låt tillsammans. Som Hep Stars spelade in.

– Jag är uppriktigt ledsen att jag inte kunde komma till invigningen av bänken (5 juni förra året) för jag ville verkligen. Nu passade det så bra när jag ska till Västervik och titta på min lägenhet i Slottsholmen som precis blivit klar. Min dotter Anna är med och håller i Visfestivalen och så ska jag besöka min syster Eva som bor i våra föräldrars gamla sommarstuga.

– Jag tycker bänken är jättefin och det är ett lite rörande initiativ. Jag är tacksam både mot Linköpings kommun och de andra som drivit frågan om en bänk.

Björn och Benny är fortfarande ”allra bästa vänner”.

– Vi fortsätter att arbeta nära ihop. Just nu jobbar vi med filmen ”Mamma Mia 2” och håller även på att skriva helt nytt material.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa