Här är årets Winnerbäck-pris

Skört glas och bastant järn. Sofia Viveland har formgivit årets version av Nyponet, Lars Winnerbäcks kulturpris som delas ut i dag.

24 mars 2017 09:00

– Den här kan lyftas av, säger Sofia Viveland och plockar bort den gröna glascylindern med blomblad högst upp.

Inuti ligger ett rött nypon på en rund, blankpolerad sockel. Själva foten är fyrkantig, skrovligare och råare i uttrycket.

Sofia Viveland står för formgivningen och tillverkning av det handblåsta glaset, medan smeden Pablo von Eckardstein har gjort metallfundamentet.

– Jag jobbar mycket med bruksföremål, det jag gör brukar alltid kunna användas på något sätt. Nyponet är det första rena konstföremål som jag har gjort, säger hon.

Det var strax före jul som en av medlemmarna i styrelsen bakom Nyponet hörde av sig till Sofia Viveland och undrade om hon ville formge priset. Tanken är att det varje år ska designas av olika lokala konsthantverkare/konstnärer.

– Jag blev jätteglad! Det känns som en otrolig ära att få göra detta. Överhuvudtaget känns det väldigt smickrande att de har sett mina saker.

Utformningen har hon fått göra helt efter eget huvud.

– Jag har haft fria tyglar. Det är ju både otroligt roligt, och lite ångestframkallande. Jag vill ju att de ska bli nöjda.

Förra året, när Nyponet delades ut för första gången, var det träskulptören Mikael Nilsson från Linköping som stod för formen. Då handlade det om en svart kråkfågel med ett nypon i näbben.

– Det är klart att jag inspirerats av det, men jag har löst uppgiften på mitt eget sätt. Jag vill ju inte upprepa det som någon annan gjort, säger Sofia Viveland.

Har något moment varit knepigt?

– Jag har haft väldigt många idéer, och det har varit lite svårt att veta vilken väg jag skulle ta. Jag vill ju göra något som jag tycker om, och som representerar mig.

Hon ingår i formgivarkollektivet Sandbäcksgatan 2, med butik och ateljéer i ena hörnet av Trädgårdsföreningen i Linköping. Här har Sofia Viveland ett litet kontor, men när hon arbetar som glasblåsare hyr hon in sig i olika verkstäder, ofta Mantorp glasbruk. I hennes produktion finns smycken, julprydnader och graverat glas. Vid sidan av glaset arbetar hon också med grafisk formgivning. Tillsammans med de två kollegerna i Treport Design har hon gjort grafiska mönster till Linköpings kommun och Flygvapenmuseum.

Nyponet delas ut i dag, fredag, kl 17 i Konsert & kongress, och ges till "en eller flera eldsjälar som bidrar till att berika Linköpings kulturliv". Prissumman är på 100 000 kronor, och pristagaren utses av styrelsen i Lars Winnerbäcks Stiftelse. 2016, premiäråret, gavs det till Babettes kafferi.

Sofia Viveland ska vara på plats i eftermiddag.

– Det blir säkert lite nervöst, men det är roligt att få vara med vid överlämnandet, säger hon.

Sofia Viveland

Född: 1978

Familj: sambo och en dotter på fyra år.

Bor: Berga i Linköping, uppvuxen i Grebo.

Gör: glasblåsare och grafisk formgivare, arbetar även som apotekstekniker.

Konstnärlig utbildning: Orrefors glasskola 1994–1996, Glas og keramikskolen Nexö, Bornholm, 2000–2003.

Representerad: Östergötlands museum.

Inspiratörer: ”Två glaskonstnärer som jag gillar är Ulla Forsell, som arbetar mycket med färger och böljande former, och Ingegerd Råman, med en väldigt avskalad stil. Själv finns jag kanske mittemellan”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustav Borg

Ämnen du kan följa