Han skriver AI-poesi

Poesi genererad av en dator, går det? Martin Ackerfors ger ut verket Juice, som är helt konstruerat av hans inlägg på Facebook.

22 oktober 2018 17:00

Ibland

är jag en fondvägg

på jobbet

kanske?

Det här är ett smakprov ur "Juice - en tolkning av Martin Ackerfors". Varför han kallar det just en tolkning förstår jag när vi ses. Han har nämligen svårt att ta äran för poesin, och det är nästan så Martin Ackerfors skäms över boken.

– Jag tycker det är jättekul att boken ligger här, och att det har blivit någon av den. Samtidigt har jag lite svårt att säga att jag har gjort det här. Jag har samlat ihop och gjort layout. Sedan är jag kanske också ganska bra på att förringa vad jag håller på med, säger han.

Hela grejen började med att han hittade en hemsida för några år sedan som samlade in allt han hade skrivit på Facebook. Utifrån denna information skapade hemsidan nya inlägg av Martin Ackerfors egna ord. Det är alltså här AI-tekniken kommer in. En algoritm tittar på hur orden han har skrivit relaterar till varandra, och sedan skapas nya meningar som skulle kunna ha skrivits av Martin Ackerfors. Enligt datorn då.

– Jag känner ju igen var källan kommer ifrån, jag kan känna igen att orden är mina. Men de är ändå helt främmande. Det är som att titta i skrattspeglar på lustiga huset. Det är jag, men det är samtidigt något som inte riktigt är jag. Och det är ju väldigt konstigt och roligt, säger han.

Vad fint

vi har blivit en del juice

och minimalt med sömn

svullar vi pizza i afton

En spaning som han har gjort är att hemsidan verkar ha fungerat bäst på inläggen han gjorde 2012 och 2013. Då var han på en resa i Sydamerika, och mycket av det Martin Ackerfors skrev då dyker upp i nya former i dikterna. De drack mycket juice under resan och detta speglas i poesin. Därav namnet på boken.

– Det var bilder där det stod "Här är vi och dricker juice", så den handlar mycket om juice. Den handlar också mycket om att vara glad. Vissa dikter går nästan i loop kring att jag är glad, och fullt så glad är jag kanske inte, säger Martin Ackefors.

På tisdag kommer han att ha boksläpp på Ljungsbro bibliotek. Han kommer själv inte att läsa upp någon dikt, men han har matat in texterna i ett annat program på datorn som läser upp dem åt honom. Har en dator skapat dem kan också en dator läsa upp dem.

– Då skålar vi i juice, förstås. Och sedan blir det någon typ av quiz och lite poesiläsning. Jag har hittat en talsyntes som låter som Kristina Lugn som läser upp dikterna, säger Markus Ackerfors.

Jag

visade upp

min närhet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hedda Themner

Ämnen du kan följa