Han inspireras av Linköping

Love Kölle är författaren som skrivit om Ingrid, en tant som pratar bred östgötska, jobbar inom kyrkan och väcker döda till liv.

6 april 2017 12:07

Året är 2014 och staden är Linköping. Ingrid Eskilsson, en församlingsassistent inom Svenska kyrkan, väcker en medeltidsbiskop till liv för att få hjälp med att lura döden.

– Alla tänker sig att hon är snäll och trevlig, en klassisk gumma som inte är kapabel till något ont. Men i själva verket håller hon på med magi som gör att hon kan väcka döda till liv, säger Love Kölle.

Han är uppvuxen i Stockholm men flyttade till Linköping 2012. Redan då fick han idén till boken med namnet "Ingrid".

– Det är väldigt fint här, men staden har en ganska mörk historia. Den kontrasten inspirerade mig.

Igenkänningsfaktorn är hög, i boken förekommer både Kårallen vid Campus Valla, Ågatan, Valla, Skäggetorp.

– Jag har gått runt staden, den har inspirerat mig väldigt mycket, säger Love.

Framsidan till boken har även den lokal tagit inspiration, i form av Linköpingsbandet Ghost.

– Jag gillar Ghost väldigt mycket. Deras estetik och deras musik. Ska man skriva en sådan här bok måste man ha med någon blinkning till bandet, säger Love.

"Ingrid" är en grotesk bok. Likmaskar, ögon som krossas som ägg och monster byggda av styckade människodelar. Huvudspindlar och helveteshundar. Demoniska furstehus som regerar dödsriket.

– Det är ingen ungdomsbok, den passar nog bäst för de som är 15 år och uppåt. Men det är snarare underhållningsskräck, idén är så absurd och det finns en del humor.

Boken skulle kunna kallas en skräckkomedi. Humorn finns bland annat i en vinylskiva av Ted Gärdestad som kan spelas baklänges för att tala med demoner.

– Det fanns en moralpanik kring musik förut och vissa tuffa band anklagades för att ha gömt sataniska uppmaningar i sin musik. Ted Gärdestad var antitesen till det, därför kändes det roligt att välja hans skiva.

En sak som får "Ingrid" att sticka ut är att ingen karaktär är god.

– Det är tråkigt med goda karaktärer. Jag tycker att de häftigaste karaktärerna är skurkarna, det är dem man minns.

Love Kölle har velat bli författare sedan han lärde sig skriva.

– Jag får idéer hela tiden, en gnista tänds. Jag ser berättelserna som filmer i mitt huvud, det svåra är att omvandla dem till text.

Nu håller han på med andra böcker som ska utspela sig i samma universum som "Ingrid". Det blir ingen regelrätt tvåa, men en slags fortsättning.

– Det jag skriver på just nu ska innehålla lite samma karaktärer och platser. Den här genren har framtiden för sig, säger Love Kölle.

Love Kölle

Love Kölle är född 1987.

Han debuterade 2013 med boken "Galtmannen".

"Ingrid" gavs ut 17 mars.

Boken är en del av ett skönlitterärt universum som är under uppbyggnad.

Love studerar arkivvetenskap och jobbar på Miljökontoret i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Berg Eidebo

Ämnen du kan följa