Han får årets Övralidspris

Övralidspriset 2015 tilldelas Bruno K Öijer.

– Jag är mycket glad över priset, hälsar den folkkära poeten.

2 april 2015 08:53

"För en poesi som kastar mytens ljus över scener av förtryck och motstånd, död och liv." Så motiverar priskommittén sitt val av Övralidspristagare 2015. Den enormt omfamnade Linköpingspoeten Bruno K Öijer är den som i år får ta emot 300 000 kronor, landets till summan största litteraturpris (näst Nobelpriset), till Verner von Heidenstams minne.

Bruno K Öijer kom i höstas ut med sin tionde diktsamling, "Och natten viskade Annabel Lee" – en samling mer självbiografiska dikter än någonsin, där läsarna fick nycklar till både poetens barndom och inspirationskällor. I den långa avslutningsdikten "Alla var där" radar han upp alla sina favoriter: Hemingway, Baudelaire, Whitman, Dickinson, Rimbaud, Södergran, Keats, Shelley, Poe, Blake och Camus. Ingen Heidenstam, men kopplingen mellan nationalpoeten Heidenstam och rock'n'roll-artisten Öijer är inte helt långsökt. Efter att ha sett Bruno K:s senaste föreställning i Linköping i december skrev Correns kulturchef Åsa Christoffersson en krönika där hon letade samband mellan dem båda, och bland annat jämförde följande dikter:

vem var jag

ett namn kanske

en väg

ett regn i regnet

ett luftslott

där livet flyttat in

och gråtit ut

som ett barn träffat

av en ond dröm

(Bruno K Öijer: "Ett regn i regnet", 2014)

En dallring i en fjärran rymd, ett minne av gården, som sken fram bland höga träd.

Vad hette jag? Vem var jag? Varför grät jag?

Förgätit har jag allt, och som en stormsång

allt brusar bort bland världarna, som rulla.

(Verner von Heidenstam: "Om tusen år", 1915)

Många blev förvånade när Bruno K Öijer inte nominerades till Augustpriset i höstas. Poeten själv uttryckte glädje och lättnad över att slippa – "Det är ett oerhört kommersiellt och genomkorrupt pris som i stort sett är ett hån mot August Strindberg" sa han i en intervju med Kristianstadsbladet. Övralidspriset har han uppenbarligen en annan syn på.

– Jag är mycket glad över priset. Men tyvärr kommer jag inte att ge några intervjuer. Det jag har att säga kommer jag att framföra i mitt tal vid själva prisutdelningen, svarar han när Corren mejlar och grattar.

Prisutdelningen sker som vanligt på Verner von Heidenstams födelsedag, 6 juli, vid författarens hem på Övralid. Förutom 250 000 kronor får Bruno K Öijer en kopia av den medalj Heidenstam fick på sin 60-årsdag av Carl Milles. Prisceremonin sker vid Heidenstams grav, och därefter får pristagaren middag i matsalen på Övralid, bestående av Heidenstams stående födelsedagsmeny: Vätternröding, kyckling och jordgubbar.

Övralidspriset

Är på 300 000 kronor och delas ut på Övralid 6 juli varje år sedan 1945. Priset tillkom efter önskemål i Verner von Heidenstams testamente och ges till författare, essäister eller forskare med humanistisk inriktning. Det delas ut av Övralidsstiftelsen i samarbete med Heidenstamsällskapet. Förra året gick priset till Nathan Schachar.

Andra kända författare och poeter, som fått priset genom åren:

Kristina Lugn (2009)

P.C. Jersild (2007)

Agneta Pleijel (1999)

Kerstin Ekman (1991)

Torgny Lindgren (1989)

Lars Forsell (1981)

Tomas Tranströmer (1975)

Eyvind Johnson (1967)

Werner Aspenström (1958)

Harry Martinson (1949)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Wallsten