Hagdahlspriset till Hans Lundgren

Körledaren Hans Lundgren från Linköping tilldelas Hagdahlspriset 2017.

30 januari 2017 11:15

Priset är på 10 000 kronor och delas ut till kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahls minne. I sin motivering lyfter de 14 ledamöterna i Hagdahlsakademien fram att Hans Lundgren under många år varit "en viktig del av musiklivet i Linköping och gett invånarna många oförglömliga och högkvalitativa musikaliska upplevelser".

Lundgrens musikaliska gärning sträcker sig över snart 40 år, en period då han varit ledare för Linköpings studentsångare och grundat Östgöta kammarkör, Linköpings akademiska orkester och den akademiska damkören Linnéa. 2014 pensionerades han från arbetet som director musices vid Linköpings universitet, men har fortsatt att arbeta som frilansande körpedagog, dirigent, tonsättare och föreläsare. Just nu är han tillförordnad länsmusikchef vid Östgötamusiken.

Hans Lundgren känner sig "mycket hedrad" över utmärkelsen och säger i ett pressmeddelande: "Jag är glad och tacksam över att människor fortfarande uppsöker platser där det framförs akustisk musik, att människor fortfarande har ett behov av att möta kör- eller instrumentalmusik i det lilla formatet och låta sig beröras i direktkontakt av levande röster som inte förstärkts genom mikrofoner, eller filtrerats av skivproducenter".

Priset delas ut 6 februari, Charles Emil Hagdahls födelsedag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa