Gör storfilm med hyllad regissör

Martin Karlqvist från Finspång har varit med och gjort en ny amerikansk storfilm tillsammans med hyllade regissören Ari Aster.

8 november 2018 20:00

2013 satt Martin Karlqvist och hans vän Patrik Anderson och jobbade fram en filmidé. De kände varandra sedan barndomen i Finspång, men numera bodde de i Malmö och Stockholm.

Martin Karlqvist hade precis börjat läsa psykologprogrammet och Patrik Andersson jobbade som filmproducent. Nu ville de försöka skapa en ambitiös svensk skräckfilm. De både vännerna, som var hängivna skräckfilmsfans när de växte upp, skrev ett treament, alltså en kort beskrivning, av en film om ett gäng amerikanska studenter som åker till Sverige för att fira midsommar.

Fem år senare sitter Martin Karlqvist på ett kafé i Malmö. Han har precis kommit hem från Budapest där filmen vännerna spånade fram har spelats in. Den är finansierad av det amerikanska bolaget A24 och har en internationell skådespelartrupp. Titeln är ”Midsommar” och för regin svarar amerikanen Ari Aster. Tidigare i år visades hans hyllade skräckfilm ”Hereditary” på svenska biografer.

Ett problem med att intervjua Martin Karlqvist om ”Midsommar” är att han för tillfället inte får säga särskilt mycket om filmen eller inspelningen. Filmbolaget vill kontrollera vilken information som kommer ut. Exakt vilka uppgifter han haft under de fem åren kan han inte berätta. Inte heller kan han säga så mycket om handlingen, men beskriver ”Midsommar” som en ”auteurskräckfilm”. Han avslöjar också att han medverkar som skådespelare i filmen.

Martin Karlqvist och Patrik Andersson lyckades ganska snart väcka intresse för sin filmidé hos amerikanska filmbolag och då tog de kontakt med olika manusförfattare.

– Eftersom det skulle bli en internationell film ville vi ha en amerikansk eller engelskspråkig manusförfattare. Inte minst för dialog och så, säger Martin Karlqvist.

På så sätt kom de i kontakt med regissören Ari Aster. Han var inte känd då, men vännerna läste manuset till ”Hereditary”.

– Vi tyckte mycket om det och hörde av oss till honom. Han var mer än villig att komma till Sverige. Våren 2015 träffades vi i Stockholm för möten och workshops. I den vevan blev vi också kompisar.

Därefter följde en tid då det var osäkert om filmen skulle bli av, men när Ari Aster slog igenom var det lättare att hitta finansiärer.

Filmen ”Midsommar” spelades in i Budapest. Totalt arbetade mellan 200 och 300 personer med den.

I somras firade Martin Karlqvist, Patrik Andersson, Ari Aster och filmens kreativa team midsommar i Kolmården.

– Vi dansade, rodde roddbåt och gick på skogsutflykter. Man fick knyta blomsterkransar och vi bjöd på sill och snaps. Vi försökte få det så svenskt som möjligt. Ska man spela in svensk sommar i ett annat land så är det bra att veta hur det ser ut.

Efter fem månader i Budapest är inspelningen nu avslutad och Martin Karlqvist ska snart åka till New York för efterproduktion. Han säger att det känns overkligt att filmen blivit av. Han hade aldrig hållit på med film tidigare.

– Något sådant här händer en gång på miljonen. Det säger jag inte skrytsamt, vi har också haft tur. Det är väldigt mycket som har klickat under den här resan. Utan Aris framgång hade vi inte kunnat göra filmen.

Han är numera färdigutbildad psykolog och hoppas kunna jobba med både film och kliniskt arbete.

– Psykologarbetet och filmen kan ge näring åt varandra. Jag blir glad av att hålla på med kreativa saker och den glädjen tror jag är bra att ha med i sig i vilket arbete man än sysslar med. Och jag saknar klientarbete. Det skulle kännas tryggt att kunna syssla med båda.

Preliminär premiärdag för ”Midsommar” är den 9 augusti nästa år.

Fakta

Namn: Martin Karlqvist

Bakgrund: Uppväxt i Finspång, sedan slutet av 90-talet Malmöbo

Yrke: Filmarbetare och psykolog

Aktuell: Har varit med och gjort den internationella storfilmen ”Midsommar”, som har premiär nästa år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Isaksson