Finansiering sökes för "Camera"

Scener ur den nyskrivna musikalen "Camera" om Ingrid Bergmans liv provspelades under en öppen workshop med teaterstudenter på Östgötatearn i lördags.

1 april 2015 17:37

– Det skrivs för lite ny svensk musikal, och vi tänkte försöka ändra på det, sa Nina Norblad, studierektor för musikalprogrammet på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Hon har skapat en fristående kurs där sju studenter tillsammans med skådespelare från Östgöteatern arbetar fram musikalen. Lördagens workshop lockade en halvbesatt salong och är en del i det arbetet. Upplägget är vanligt utomlands, men inte i Sverige. Jan-Erik Sääf, som skrivit musiken, säger att han aldrig varit med om det under någon av sina 14 tidigare musikaler.

Regissören och manusförfattaren Staffan Aspegren berättade om arbetet och vi bjöds också på en hel del scener. Ingrid Bergmans liv var fyllt av dramatik och är i mycket en självgående historia:

– Vi hade inte kunnat hitta på bättre själva, sa Staffan Aspegren.

Skillnaden mellan hur de etablerade skådespelarna och eleverna tog sig an materialet märktes, men flera av studenterna visade prov på stor talang. Namn som Hani Arrabi, Henriette Holgert och Lina Eriksson kommer förmodligen att ses på många håll i framtiden. Den sistnämnda gör en riktigt bra insats som Ingrid Bergman själv.

Att döma av det vi fick se, bör ”Camera” ha goda förutsättningar att bli en bra musikal i färdig form.

Men vägen dit är lång och det är mycket som ska falla på plats. Inte minst finansieringen. Workshopen avslutades med att teaterchefen Johan Celander uppmanade publiken att initiera crowdfunding för få ”Camera” att bli verklighet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!