Fem östgötar och en sörmlänning

Fem östgötska och en sörmländsk konstnär ställer ut under östgötsk flagg på Galleri Magnifik.

1 mars 2018 17:00

Svenska konstnärsförbundets östgötagrupp har funnits i lite mer än tre år. De sex medlemmarna var alla medlemmar i konstnärsförbundets Öst-del när Ronny Knutsson efterlyste en mer geografiskt sammanbunden grupp. Han skickade ut en inbjudan till alla östgötar och Nyköpingsbor i förbundet och fick fem napp. Den nya gruppen har sedan ställt ut tillsammans så ofta de kunnit i Östergötland och Södermanland. Nu har medlemmen Tina Liljegren dragit ihop utställningen på Galleri Magnifik, på ovanvåningen i Missionskyrkan, i hennes hemstad Linköping. Alla konstnärer i gruppen arbetar var och en för sig i sina egna ateljéer och när Tina Liljegren och Anna-Stina Gerdin plockar upp tavlorna för hängning har de inte sett sina kollegors verk tidigare.

– Det är som att öppna paket på julafton! säger Anna-Stina Gerdin och river upp omslagspappret.

Det är bara hon och Tina Liljegren på plats för hängningen på torsdagen. Alla medlemmar har fått tre meter att breda ut sig på och Anna-Stina Gerdin har med sig fyra stora och tre pyttesmå tavlor i olika tekniker.

– Till den här har jag använt både löv och hårstrån för att skapa mönster, säger hon och pekar på sin tavla med titeln "Inte helt ensam".

– Det är mest mitt eget hår men ibland skämmer jag ut mina barn när de är och klipper sig, säger Anna-Stina Gerdin.

Tina Liljegren, som har studerat på både Liljeholmens folkhögskola och Lunnevad, har med sig två serier med collografier. Den ena heter "Move" och består av tre tavlor som, i sin stillsamhet, visar en framåtrörelse. Den andra är en serie döpt efter golfens ornitologiska termer. Till den här utställningen har hon med sig "Albatross" och "Eagle".

– Alla i gruppen använder sina egna tekniker och har sina egna uttryck, den blandningen är jättekul att se och skapar en fin dynamik, säger Tina Liljegren.

SK Östgötagruppen

Tina Liljegren, Linköping.

Anna-Stina Gerdin, Norrköping.

Ronny Knutsson, Norrköping.

John Arvidsson, Norrköping.

Margareta Brandin, Norrköping.

Sonja Tolander, Nyköping.

Vernissage: Lördag 3 mars klockan 13.00. Utställningen pågår fram till 8 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Victor Bomgren

Ämnen du kan följa