De fick Winnerbäcks Nyponet

Kulturpriset Nyponet 2016 går till Babettes kafferi. Ett självklart val för Lars Winnerbäck och hans jury, som firade de rörda pristagarna i timmar.

21 mars 2016 18:28

”Äntligen!” var det ingen som ropade, så klart. Det var ju tidernas första Nyponet som delades ut. Däremot var det idel jubel och många som uttryckte olika varianter av "välförtjänt" när Lars Winnerbäck efter ett långt tal förklarade att hans första mottagare av priset, som ska gå till en eller flera eldsjälar i Linköpings kulturliv, går till Babettes kafferi för sitt generösa och modiga initiativ att placera ett kafé där musik, konst och kultur möts mitt i stan.

De tre pristagarna som gjort Linköping till "en bättre, roligare och mer inkluderande kulturstad" – Lydia Halldorf, Erika Wessbo och Christina Eveborn – var påtagligt rörda när de klev ner i foajétrappan i Konsert & kongress och tog emot den av träslöjdaren Mikael Nilsson snidade kråkan med ett nypon i näbben.

Lydia Halldorf citerade i tacktalet Winnerbäcks rader i ”Söndermarken” om att vara ett hål genom kulissen.

– Det är den platsen vi önskade skapa i Linköping, och det känns så stort att några ser det, sa hon.

En stund senare är de mer samlade när de berättar om upplevelsen.

– Lars ringde och meddelade det här en kväll. Vi hade fått inbjudan till festen ett par dagar innan och det var stort nog att få gå på fest med Lars Winnerbäck, säger Erika Wessbo.

Prissumman är rejält tilltagen – 100 000 kronor – men det är tydligt att det är annat som är viktigare.

– Uppmärksamheten är det viktigaste. Att någon ser vad vi gör, säger Erika Wessbo.

– I vardagen är det så mycket fokus på det som inte funkar, men att någon ser helheten, säger Christina Eveborn.

Babettes kafferi och kulturförening fyller fem år i sommar och har under åren blivit en central mötesplats för både fika- och matsugna och den som vill höra musik, lyssna på litterära samtal och se konst. Det har varit kämpiga år.

Det här ger ju en press också. Ni kan inte sluta nu . . .

– Om vi någon gång backar ur på kulturen och tänker att vi satsar på chokladtårtor i stället så har vi ju fått stöd och lite press att det här är viktigt, säger Erika Wessbo.

Tyngden i priset illustreras kanske allra bäst av Lydia Halldorf. Hon är egentligen på semester med familjen i England, men fick åka hem för att ta emot priset.

– Jag har inte studerat eller doktorerat och jag kommer inte att få något annat stipendium i mitt liv. Jag ville vara med, säger hon.

Ordföranden i Lars Winnerbäcks stiftelse, som delar ut priset, var även festfixare efter prisutdelningen när särskilt inbjudna gäster minglade på Backstage. Han tycker att det var lätt att välja de första pristagarna.

– Egentligen var de solklara, för att profilera priset. De fyller kriterierna väldigt bra. Babettes är både en mötesplats i själva stan och har musik och författarkvällar. Det är spot-on.

Har du själv varit där?

– Ja, jag har varit där några gånger och käkat. Men sen vi offentliggjorde Nyponet har jag inte vågat vara någonstans i Linköping.

Men du kan väl inte ha så bra koll på Linköping nuförtiden?

– Det är därför vi är sex stycken i juryn. Men det här är verkligen ett sätt att få bättre koll.

Blir det här ett sätt att hänga här mer?

– Jag tror det. Om inte annat kommer jag göra det här en gång om året.

Nyponet

Nyponet är ett årligt utdelat pris som instiftades 2016 av Lars Winnerbäck. Det är på 100 000 kronor, delas ut av Lars Winnerbäcks stiftelse och utses av en styrelse bestående av musikjournalisterna Jan Gradvall och Christel Valsinger, förläggaren Johan Hagesund, musikarrangören Emma Högström och forskaren Johanna Sjöberg, samt Winnerbäck själv.

Vinnaren får dessutom ett nypon formgivet av en lokal konstnär, i år träslöjdaren Mikael Nilsson.

2016 års vinnare är Babettes kafferi och kulturförening.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!