Ny festival nästa år igen

Den tragiska blixtolyckan och problemen med betalsystemet drar ner Bråvalla festival. Annars är alla inblandade samstämmigt nöjda med katastrofberedskapen, samarbetet och festivalen i stort.

28 juni 2014 15:29

Klockan 14 på lördagen kallade FKP Scorpio till presskonferens för att summera Bråvalla festival 2014 såhär långt. Längs ett långt bord i Sörby herrgård satt FKP Scorpios vd Folkert Koopmans samt representanter från kommunen, landstinget, polisen och räddningstjänsten.

Folkert Koopmans började med att säga att det har varit en bra festival såhär långt och att 56 071 biljetter har sålts. Men det är två saker som har dragit ner den annars lyckade festivalen. Blixtnedslaget och betalproblemen.

- Olyckan var hemsk för oss. Jag är glad att läget med den skadade mannen är stabilt, säger Folkert Koopmans.

 Totalt var det tio personer som skadades direkt eller indirekt, berättar Hans Krook, överläkare och medicinskt ansvarig. Fyra av dem fick transporteras till sjukhus med blåljus, två med normal transport och fyra togs omhand av sjukvårdspersonal på festivalområdet. Den svårast skadade mannen vårdas nu på Brännskadeintensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset.

Ulf Nilsson, som jobbar med säkerheten på festivalen, säger att han är nöjd med räddningsinsatsen. Livräddande åtgärder var igång efter mellan 60 och 90 sekunder efter olyckstillfället.

Många har frågat sig varför det inte finns åskledare på campingen och festivalområdet. Enligt Folkert Koopmans är det en omöjlighet.

- Vi har tittat på det. De måste vara 15 meter höga och sitta var 30:e meter. Det är inte tekniskt möjligt, säger han.

-  Blixten kan slå ner var som helst. Nu skedde det i gräset på en del av campingen där det är glest mellan tälten.

 När det gäller problemen med betalsystemet uppskattar Folkert Koopmans att hälften av handlarna inne på festivalområdet var drabbade på torsdagen. Inne på campingen fungerade systemet.

Kommer säljarna att få någon ersättning?

-Vi kompenserar dem på något sätt. Det blir en överenskommelse mellan oss, vi hittar en lösning med alla, säger Folkert Koopmans.

Det finns inga planer på att återinföra kontant- eller kortbetalning nästa år. Orsaken är att försäljningen ska gå snabbare – när den väl fungerar.

Vad behöver förbättras till nästa år?

-Vädret, säger Folkert Koopmans med ett skratt.

Han funderar också på att utveckla toalettsystemet med lyxtoaletter som kostar pengar.

Blir det en festival nästa år?

- Ja, absolut. Samma helg som i år.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emilie Wallsten/NT