Kärleksfullt om den mytiska korpen

Göran Bergengren/ Gebbe Björkman: Korp

27 november 2015 10:59

Carlsson förlag

Vid nästan varje vandring på Omberg möter jag korpen som en välbekant väktare över bergets alla hemligheter. Det djupa skorrande ljudet som hörs milsvida från vår stora kråkfågel känns både välbekant och främmande.

Göran Berggengren, författare från Mjölby, biolog och filosofie hedersdoktor vid Linköpings universitet har redan porträtterat många av skogens innevånare. I boken ”Korp” tar han sig an denna mytologiska fågel ur otaliga synvinklar och aspekter. Som vanligt skriver han med essän som litterär form, vilket gör läsningen både njutbar och lärorik.

Det finns hos Göran Bergengren en djup beundran för denna fågel som under 1900-talets första del näst intill var utrotad i Sverige. ”Ingen flyger som en korp”, konstaterar han och berättar om hur korpens flykt tolkats olika av människor. Korpen är för alltid kopplad till folktron som Odens fåglar. Ett varseldjur som förebådat oväder, död och olycka. Men ändå en fågel som stått människan nära.

Bergengren berättar om korpen Cora vid Towern i London som fick en statsbegravning 1967. Själv minns han korpungen med brutet ben som han tog hand om och som blev en familjemedlem. Korpen fick namnet Corax efter fågelns latinska namn. Berättelsen om livet med Corax blir återkommande inslag i boken.

Idag är korpen en välkänd fågel i Östergötland. Så har det inte alltid varit. Göran Bergengren berättar om 1900-talets hysteriska äggsamlande som ett av korpens hot. Ibland var skottpengar satt på den. Men många jägare fruktade också att döda en korp; ”Den som rubbar korpens bo mister en ko”, kunde folktron rimma. Korpen är en fågel som alltid ingett respekt hos människor. Än mer vördnadsfull blir man inför denna fågel efter att ha läst boken ”Korp”.

Boken är vackert illustrerad av Gebbe Björkman. Bergengren delar med sig av många litterära citat kring korpen och visar på det intryck den skapat världen över. En bok som för oss närmare en fågel omgiven av mystik, som lär och underhåller och som lämnar efter sig en stor kärlek till vår natur och fauna.

Perfekt julklappsbok.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jakob Carlander