Initierad spänning på hög nivå

Ingmar Danestig: Uppdrag Alfa. Hotet mot Air Force One

8 september 2015 14:54

Ebes förlag

Med terrordåden 11 september 2001 följde en mängd romaner och thrillers som alla knutit an till ett akut hot mot USA med rötter i Mellanöstern. Kvaliteten på dessa skildringar har varit minst sagt varierande. Därför blev jag glatt överraskad då linköpingsprofilen och f d provflygaren på Saab, Ingmar Danestig, kommit ut med en thriller vilken känns som en frisk fläkt i ämnet.

Ingmar Danestig angriper materialet från ett annat håll då han gjort bruk av sin stora kunskap kring flygplan och konsten att hantera dem. En organisation med kopplingar till Saudiarabien planerar att kidnappa USA:s president för att på så sätt tvinga fram en annorlunda Mellanösternpolitik där stödet till Israel tonas ned. Ovetandes hamnar piloten Bob Cobe i dramats centrum, men kanske ändå inte så oväntat då han är pilot på presidentens eget plan; Air Force One.

”Uppdrag Alfa” är en pigg och djärv berättelse som både underhåller och mot slutet fängslar läsaren in mot nagelbanden. Upplösningen sker i Grönland där presidenten själv blir en av dramats aktörer. Mer ska inte avslöjas här.

Precis som terrorgruppen har planerat sitt dåd i detalj, så har också författaren bemödat sig om att bygga upp sin intrig på ett ambitiöst och trovärdigt sätt. Det här är en thriller som både håller måttet och som överraskar i en charmig nördighet kring kunskap om modernt flyg. Kanske anar jag ett släktskap eller i varje fall en tillgivenhet mellan författaren och huvudpersonen Bob. Absolut en bok att hålla utkik efter på Östergötlands bokmässa 19 september.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jakob Carlander