Hon drog storpublik till mässan

Årets bokmässa blev mer än bara en trevlig mötesplats för läsare och lokala författare. Ebba Witt-Brattström drog storpublik och arrangörerna slog besöksrekord.

11 augusti 2014 16:15

Uppslutningen till litteraturvetaren och feministikonen Ebba Witt-Brattströms föredrag om Moa Martinsons litterära 1930-tal är god. Det är gott och väl fullsatt redan tio minuter innan hon ska gå upp på scenen, och de som inte har fått sittplats tar stöd mot tidskriftshyllorna eller försöker stå så ergonomiskt som möjligt. Åhörarantalet kanske har flera sammanverkande anledningar: Witt-Brattströms renommé, Martinsons lokala förankring och det faktum att det är 50 år sedan hon, vår största kvinnliga proletärförfattare, gick bort.

När Witt-Brattström välkomnats upp på scenen berättar hon att hon har hållit över 400 föredrag om författarikonen och att Moas författarskap är grundläggande i hennes liv.

– Hon var på många sätt kärringen mot strömmen, säger Witt-Brattström och drar ner muntra fniss när hon berättar om hur Moa spred ut rykten om att hennes okände far egentligen var en herreman, lite för att kunna kritisera herremän och deras bristande ansvarstagande.

I en annan del av stadsbiblioteket står författare redo att mingla bakom bord dignande av böcker. Två av dem är Susanne Boll, med böckerna "Morgongåvan", "Det enda rätta" och "Hitta hem" i bagaget, och Camilla Dahlson som debuterar med "Jag vill också dansa". Trots att de verkar inom väldigt olika genrer - spännande relationsromaner respektive barnböcker för den som håller på att lära sig läsa - delar de glatt på samma utrymme. De båda uppskattar verkligen den lokala bokmässan.

– Johan är en sådan eldsjäl, säger Camilla och syftar på arrangören från Dibb förlag, Johan Hagesund.

– Det blir mer personligt med lokala mässor, tycker Susanne.

Även Ulrika Borén från Söderköping, som är på mässan med sjukdomsskildringen "Lysande stjärnor på en nattsvart himmel", håller med.

– Det är väldigt trivsamt. Jag har fått många kontakter i föreläsningssyfte här.

När portarna stängts vid 16-tiden på lördagen kunde arrangören och bibliotekarien Louise Kruse Svensson inte vara mer nöjd med årets bokmässa.

– Vi har räknat ut att vi hade omkring 2700 besökare. Det är "all time high", berättar hon glatt.

Det är också nästan tre gånger så många som det uppsatta målet, som var 1000 besökare.

– Vi är väldigt nöjda och glada att vi har kunnat erbjuda det här till östgötarna. Det känns som att det blev ett publikgenombrott den här gången - folk tog sitt bibliotek i besittning, säger Louise.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!