Hur har jag kvalificerat mig för det här uppdraget?

Corren blir mer lokal 2021 – och får en ny kultur- och nöjesredaktör.

Linköping 9 januari 2021 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

God morgon, kära läsare! Efter några år av intensivt samarbete med våra systertidningar i Norrköping och Motala ska Corren nu gå sin egen väg. Micke Pihlblad tar hand om kulturen i NT och då blir jag Correns egen kultur- och nöjesredaktör.

Uppdraget fyller mig med stolthet och bävan. Att efterträda giganter som Åsa Christoffersson och Lollo Asplund – hur har jag kvalificerat mig för detta? Ja, det kan man sannerligen undra.

Film är mitt stora intresse, som jag bevakat under vinjetten "Filmspaning" i några år. 

Litteratur är det sämre med. Skomakarbarn har de sämsta skorna, som bekant, och jag är son till en bibliotekarie. Högen med böcker jag läst växer inte lika fort som listan över böcker jag borde läsa.

Teater är ett annat sorgligt kapitel efter en teaterlös uppväxt i skogen, men jag försöker bättra mig.

Tv-serierna jag borde se är också fler än dem jag sett.  

Musik konsumerar jag däremot flitigt. Problemet där är min ofta ifrågasatta förtjusning i gamla syntband. "Om din filmsmak var lika smal som din musiksmak skulle du aldrig få skriva", som Lollo Asplund sade.

Konst ser jag på ibland, med visst intresse. Jag tecknar dessutom själv på hobbynivå, och vet därmed något om vilken oerhörd kraft skaparlusten är: inspirationen, arbetet och glädjen över det färdiga resultatet.

 

Jag är också en flitig läsare av kulturjournalistik, i tidningar och på nätet. Jag vill syssla med detta, för jag får själv så många kickar och tips från kultursidor.

Till Corren och Linköping kom jag 1988. Jag har mest arbetat i kulisserna med redigering och planering. Vid sidan av mina sysslor började jag 1993 skriva om skivor och film. 2014 fick jag vikariera som nöjesredaktör och sedan 2017 är jag placerad på kulturredaktionen.

Det senaste året har ny teknik frigjort mer tid för skrivande, och nu ser jag fram emot att möta fler kulturarbetare av alla slag i och kring Linköping (när pandemin tillåter). Mejla gärna tips till kultur@corren.se!

 

Det blir några nyheter på krönikefronten också:

Ann-Charlotte Irhedes tv-spaning, som haft lite jullov, kommer att flyttas till lördagarna. Hon turas om med USA-krönikören Ulrika Gerth, radiolegendaren Kaj Kindvall och vår nye musikkrönikör Ricky Holmqvist.

Emelie Fredriksson fortsätter att skriva på den här platsen var fjärde lördag och det ska även Christel Valsinger, musikprofil från Linköping, göra.

Och så skriver jag här varannan lördag, och inte bara om film. Välkomna att läsa!

Fredrik Kylberg

Ämnen du kan följa
kulturkrönika
Krönika

Trump, karnevaliskhet och Massornas teater

Filmspaning

Receptet på räddningen är känt sedan länge

Filmspaning

Filmåret 2020: Oväntat många filmer av kvinnor

Filmspaning

Vi riskerar att förlora de största filmerna

Krönika

Längtar tillbaka till "Twin Peaks" – 30 år senare

Visa fler