Helt bakvända myndigheter

Foto:

Widars vinkel2018-11-24 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människor drar människor. Människor drar jobb. Jobb drar jobb. Jobb drar människor. Människor drar bostäder. Så skulle jag vilja sammanfatta kärnan i Jan Jörnmarks bostadspolitiska formel. Jan Jörnmark är ekonom, historiker, författare och fotograf från Göteborg. I den bostadspolitiska debatten har han ett växande inflytande som en av ganska få kunskapsdrivna opponenter mot Riksbankens och Finansinspektionens penningpolitiska regleringsiver. På torsdagen hade Fastighetsägarna bjudit in Jan Jörnmark till Flygvapenmuseet i Linköping för att tala om städer och bostäder. Jag var där.

Platsen var väl vald. Som åhörare fick man sig en historiskt tankeväckande flygtur om hur olika bostadspolitiska regimer avfolkat respektive återbefolkat stadskärnan i bland annat Linköping.

Jan Jörnmark visade unika kartor över Linköpings täthet – invånare per hektar – mellan 1960 och 2015.

Hyresregleringen som i praktiken cementerade 1942 års hyresnivåer (och därav följande underhållsnivåer) långt in på 1970-talet, i kombination med miljonprogrammets massproduktion av hyresförorter på 60–70-talen och i samverkan med att staten släppte priskontrollen av villor i slutet av 1960-talet skapade drivkrafter för allt mer avfolkade och smått slummiga innerstadskvarter. Under de här åren växte de statliga bostadssubventionerna upp mot alltmer betungande nivåer. Till slut slog staten stopp i maskin. Branschen avsubventionerades mer eller mindre över en natt i början på 1990-talet. Ansvaret för bostadsfinansieringen överlämnades till bygg/bostadsföretag, till banker och till hushållen.

Enligt Jan Jörnmark är perioden 1995–2015 den avgjort mest dynamiska och för Linköping den mest positiva regimen sedan 1955 "Det tycks vara så genom historien att när människor får bestämma själva så söker de sig dit där det finns andra människor och störst möjligheter till jobb. Klart det finns problem nu också. Men en bra bit över 90 procent av människorna löser sin bostadssituation på bra sätt. Problemen får vi ta itu med i särskild ordning", sa Jan Jörnmark.

Jan Jörnmark har inte så mycket till övers för dem som varnar för bubblor och som ensidigt klagar på höga priser och dyra byggen. Sedan några år tillbaka ser han tecken på en illavarslande återreglering. "Det är helt bakvänt att statliga myndigheter som Riksbanken och Finansinspektionen har som mål att försvåra för framförallt oetablerade personer att ta sig in på bostadsmarknaderna på ett vettigt sätt", sa Jan Jörnmark. Så är det. Jörnmark har rätt.

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör på Corren. widar@folkbladet.se

Widars vinkel

Widar Andersson