Två hyfsat nöjda partiledare

Foto:

Widars krönika2018-05-08 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen möttes moderatledaren Ulf Kristersson och SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en direktsänd debatt i SVT:s Agenda om invandring och integration. Ulf Kristerssons strategi är att säga att de han vill regera, samtala, samarbeta och kompromissa med är vännerna i Alliansen och att han i vissa fall vill göra blocköverskridande överenskommelser med Socialdemokraterna. Medan han håller armlängds avstånd till SD och Jimmie Åkesson.

Denna linje höll han även i Agendastudion. Samtidigt markerade Kristersson att han faktiskt kunde förstå varför människor röstade på SD 2014 efter Åkessons parti då vid den tiden var de enda som på allvar talade om invandringsproblemen.

Jimmie Åkesson påpekade att i dessa dagar när till och med ledarna för ”Nord- och Sydkorea talar med varandra” så borde vi här ”hemma kliva ur sandlådan” och släppa på låsningarna mot SD. Vilket de ju i praktiken faktiskt redan har gjort. Båda sidor i politiken är angelägna om att få med SD på sin sida i olika frågor – upphandlingar, välfärdsvinster, med mera och SD är likvärdigt som alla andra med i Försvarsberedningen – när det passar dem själva. Men därifrån är steget ännu ganska långt till en regelrätt förhandling.

I Agenda sade sig Jimmie Åkesson vara öppen för kompromisser och att ge och ta i förhandlingar med Moderaterna om invandring och integration. Han är säkert ärlig och uppriktig på den punkten.

Ulf Kristerssons hållning är dock högst rimlig. För utomstående kan det förstås te sig abstrakt att hänvisa till ”värderingar och ”känslor” om SD när samarbetsolusten ska förklaras. Men sådana är villkoren för Moderatledaren under överskådlig tid.

Jag tror att både Kristersson och Åkesson kan vara nöjda med sina insatser i studion. Jimmie Åkesson därför att debatten alls genomfördes och därför att han ännu kan framstå som den av etablissemanget förskjutne. Ulf Kristersson därför att han klarade av att hålla sin ”vuxna stil” och sina strategiska talepunkter på ett bra sätt och därför att det vi som tittade såg var något som faktiskt såg ut som samtal och

förhandlingsinledningar snarare än som smällande i dörrar och ropande i falsett.

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se

Widars vinkel

Widar Andersson
Läs mer om