Tillväxt på Kvarnparken

Väldigt många elever, inte minst från Mantorp, åker hellre till Linköping än till Mjölbys gymnasieskola.

Widars krönika2016-10-22 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gångvägen mellan Resecentrum och Kvarnparken i Mjölby är lerig, vattenpölsbemängd och mörk. Det är bra. Bökighetens orsak är nämligen att Bostadsbolaget bygger nya flerfamiljshus vid Svartå strand. Vilket verkligen behövs. Mjölby har vuxit i invånarantal tolv år i rad. Men bostadsbyggandet har det varit klent med.

I torsdags kväll famlade jag mig igenom det byggnära området på min väg mot den pampiga trappentrén till Kvarnparken.

Mjölbys näringslivschef Claes Jonasson hade bett mig komma och leda ett ”Rakt på sak”-möte med Mjölbys ledande politiker Cecilia Burenby (S), Birgitta Gunnarsson (C) och moderaternas oppositionsledare Monika Gideskog.

”Mjölby går som tåget”, sa kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby. Och så är det nog. I vart fall var det ingen som sa emot henne. Kommunen ligger bra till efter E4 och invid Södra stambanan. Bland de snart 27 000 innevånarna finns det inte mindre än 1 500 enmansföretag, över 600 företag med upp till 9 anställda, stora företag som Väderstad AB (640) och så förstås giganterna i sammanhanget: Toyota Material Handling (2 700 anställda) och Mjölby kommun med 2 070 medarbetare på lönelistan.

Trots dessa goda förutsättningar har Mjölby fallit ganska brant i Svenskt Näringslivs senaste rankning av näringslivsklimatet.

Politikerna och företagarna tycktes vara ganska överens om att bättre attityder och enklare rutiner i den kommunala förvaltningen kan rätta till ganska mycket.

Flera i publiken tog upp försämringarna i kommunens alkoholhandläggning. Numera sköts uppdraget med tillståndsgivning från kommunkontoret i Motala. Det fungerade dåligt. Politikerna lovade att ta tag i frågan.

Kvällens stora diskussionsfråga var gymnasieskolan. Väldigt många elever – inte minst från Mantorp – åker hellre till Linköping än till Mjölbys gymnasieskola. Uppfattningarna gick isär om huruvida detta var ett problem eller inte.

De samspelta politikernas hållning var klok. Det är dumt och lönlöst att försöka stänga in ungdomarna i kommunen. Däremot ska den egna skolans paradprogram – till exempel byggprogrammet – marknadsföras bättre för att locka inresande elever.

Det var kort sagt en bra kväll i samförståndets och pragmatismens tillväxtalstrande anda. Och leran på mina skor var lätt att putsa bort.

Widars vinkel

Läs mer om