Sjukvårdens nya parti

Landstings/kommunsverige har ökat antalet anställda dubbelt så mycket som den privata sektorn

Widars krönika2017-04-04 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästa riksparti som bildas i Sverige kommer att vara ett sjukvårdsparti. Om nu inte något av de redan etablerade partierna lyckas att transformera sig till ett trovärdigt sjukvårdsparti. Fast det håller jag för mindre troligt. Trots att antalet partier i den riksdagsnära zonen är rekordhögt så ser jag inga profiler à la Alf Svensson eller Lars Leijonborg i den månghövdade kretsen av partiledare. Alf Svensson nådde nästan 12 procent i valet 1998 genom att profilera KD som ett äldre(omsorgs)parti. I valet 2002 blev Lars Leijonborg en "Lejonkung" med dryga 13 procent till Folkpartiet/Liberalerna tack vare omvandlingen till ett invandrarkravställande parti.

Sjukvården som sakområde behöver något minst lika stort och inflytelserikt i politiken 2017/18.

Sjukvården är en sorgligt försummad fråga i den nationella politiken. Sjukvården dras också med stora problem ute i de flesta landsting och regioner. Även om det – framförallt tack vare den regionala splittringen – är mycket svårt för en lekman att skaffa sig en grundad överblick och även om jag sorterar bort hälften av larmrapporterna i medierna som politrukskrammel från partier och lobbyorganisationer, så är det svårt att undvika orden förtroendekris och systemfel när sjukvården kommer på tal.

Vårdavdelningar stängs, planerade operationer ställs in, patienter med allvarliga diagnoser får vänta väldigt länge på behandlingsstarter, sjuksköterskebristen är stor, många akutmottagningar och vårdcentraler går kapacitetsmässigt på knäna.

På den nationella politiska scenen finns likafullt ingen spänstig sjukvårdsdebatt. Regeringen har förvisso en sjukvårdsminister. Och inget ont om Gabriel Wikström. Men som landet ligger kan han på sin höjd komma med förmaningar och/eller kasta ut några hundra miljoner i ett Landstings/kommunsverige som omsätter hundratals miljarder kronor och som ökat antalet anställda dubbelt så mycket som den privata sektorn sedan 2014.

Varför fungerar det inte bättre? Vilka är de tre tyngsta systemfelen? Vad ska Sverige göra för att lösa problemen?

Det parti som trovärdigt och sakligt kan svara på de tre frågorna är värda många röster i nästa val.

Widars vinkel

Widar Andersson
Läs mer om