Rörelsen samlar sig

Det finns nog inget av riksdagens partier som S har så litet gemensamt med som V.

Widars krönika2016-02-02 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna genomlider ännu en kris. Fyra år efter Juholtkrisen upplever nu partiet en Invandringskris som skuffat opinionssiffrorna rejält ner i källaren. Skillnaden är att under Juholt fanns ingen styrsel och det rådde ett smärre inbördeskrig med tragikomiska inslag. Nu är läget trots allt bättre. Socialdemokraterna är åter i regeringsställning och har flera statsråd som börjar bli varma i kläderna. Riksdagsgruppen som domineras av maktoerfarna nybörjare har börjat skolas in. Det finns hopp om förbättring. Det känns som om ”rörelsen” gör ett sista (?) klassiskt försök att samla ihop sig så där som det gjordes förr när partiet var starkt och betydligt mer ombudsmannatätt än vad som gäller idag. Det är bra.

Dagens Nyheter har talat med en rad S-kommunalråd ute i provinserna. En av dem som intervjuas är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Trots att han inte är lastgammal och ännu i fullt slag så förknippar väldigt många socialdemokrater runt om i landet honom med en framgångsrik och mer sammanhållen socialdemokrati. Han var en utåtriktad och samlande partisekreterare under en svår tid som knoppade av i valframgången 2002.

Stjernkvist sticker också ut i DN: s intervjurunda med kommunalråden i tunga och traditionella S-fästen. Medan de flesta andra är tämligen abstrakta i sina funderingar om nystarter och politik så går Stjernkvist rakt på grundbulten. ”Jag tycker att vi ska frigöra oss från Vänsterpartiet. Det behövs en tydlig markering att man verkligen menar allvar med ambitionerna att skapa ett bredare samarbete”, säger Lars Stjernkvist till Dagens Nyheter.

Så är det förstås. Socialdemokraterna har nog med att få samarbetet med Miljöpartiet att hjälpligt fungera. Att dessutom behöva ta hänsyn till ett udda och relativt extremt parti är en effektiv spärr mot de flesta former av bredare samarbeten.

Det finns nog egentligen inget av riksdagens partier som Socialdemokraterna har så litet gemensamt med som Vänsterpartiet. Partierna delar erfarenheter av 1917 då S kastade ut de som senare blev kärnan i ett Sovjetkommunistiskt parti.

Att S, V och MP likafullt räknas in som ett ”block” är en fingervisning om den borgerliga Alliansens stora framgångar som spelförändrare i svensk politik.

Lars Stjernkvist vet vad han talar om på flera plan. Norrköpings lokalpolitik har förbättrats väsentligt sedan Stjernkvist efter valet 2014 sa tack och adjö till V och MP och bildade en kvartett med C, KD och L.

Att något liknande nytänk behövs i riksdagen kan inte förnekas.

Widars vinkel

Läs mer om