Regeringen har stärkt sitt stöd

Detta indikerar att partiet är begåvat med fördragsamma väljare som inte låter sig uppröras av diverse "Jökar”.

Foto:

Widars krönika2019-03-05 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inga konvulsioner i väljarkåren. Enligt Ekots "Svensk väljaropinion" (27/2) som är en sammanvägning av flera olika opinionsundersökningar så rör det sig lite upp och ner för de olika partierna. Ebba Busch Thor i Kristdemokraterna fortsätter att gå bra efter valet 2018.

Även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ligger klart över sina valresultat. Moderaterna har det jobbigare och tycks vara inne i en så sakta dalande trend. Socialdemokraterna står och stampar runt sitt valresultat på 28 procent vilket indikerar att partiet är begåvat med fördragsamma väljare som inte låter sig uppröras av diverse "Jökar och Javtal."

Även Centerpartiet ligger i runda slängar på sitt valresultat. Partiledaren Annie Lööf som under det senaste halvåret har exponerats i media som aldrig förr kan nog vara ganska nöjd med läget. De väljare som partiet har nu tycks vara helt bekväma med att Centerpartiet har tagit adjö av borgerligheten och gått in i det socialdemokratiska lägret.

Ekot redovisar väljarstödet för regeringen inklusive stödpartierna C och L. Naturligtvis bör även Vänsterpartiet räknas in i regeringsunderlaget. Det var ju faktiskt V som hade det sista och avgörande ordet då riksdagen till slut accepterade Stefan Löfven som statsminister. Då har regeringssidan stöd av nästan 54 procent. Vilket är en avsevärd förbättring jämfört med förra mandatperiodens läge för S.

Det är antagligen just i dessa siffror som Moderaternas problem bor. Partiet riskerar att bli en röst i öknen. Centerpartiet och Liberalerna vill inte vara med M. Och SD som vill vara med M vill inte M vara med. Och M-ledaren Ulf Kristersson får oftare – likt en Charlotte Kalla – svara på frågor om framgångsrika yngre lagmedlemmar än om sina egna vägar till toppen.

Mycket kan och kommer förstås att ändras och svänga åt olika håll under mandatperioden. Vänsterpartiet kommer att ha behov av vänsterutspel för att täcka över att V faktiskt har släppt fram en högerregering som är "värre än Alliansen" som man säger på V-kanten. Liberalernas nya partiledare kommer vilja gå högerut. S kommer att behöva markera mot migrationsflum från Miljöpartiet. Och så vidare.

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se

Widars vinkel

Widar Andersson
Läs mer om