I riktig politik är det alltid maktkritiska förhållanden på marken som har störst betydelse. Partier som mist markkontakten – och partier som aldrig haft särskilt jordnära relationer – som ägnar sig åt kultursidespolitiska excesser straffas alltid med besked och med rätta. Politik är nämligen ingen skönhetstävling där de vackraste och snällaste tankarna belönas. Politik är självklart heller inte någon fulhetstävling. För att säga det kort så är politik en lagomtävling; en kamp om att bäst visa den samhällsbärande majoriteten av medborgarna att vi ser och förstår hur ni har det och hur ni tänker.
Socialdemokraterna i Tyskland är för dagen betydligt mer identitetskrisande än sina kollegor i Sverige. I helgens delstatsval i Baden-Württemberg och i Sachsen-Anhalt förlorade partiet över 10 procent i delstatsvalen. Och det är inga pytteländer vi talar om. Baden-Württemberg är med sina 10,5 miljoner invånare större än Sverige och i Sachsen-Anhalt bor det ungefär 2,5 miljoner människor. Det relativt nya partiet Alternativ för Tyskland – AfD när det sägs på tyska – är nu större än S i de båda förbundsländerna. AfD har framförallt vunnit röster på sin kritik mot Tysklands invandringspolitik, en kritik som de regerande Kristdemokraterna och Socialdemokraterna inte kunna möta på ett vettigt sätt.
Partiledningen i Sverige ser förstås farorna komma. Enligt SCB:s senaste stora mätning i november 2015 så är SD nästan lika stort som S i "Stor-Malmö" och i regionen "Sydsverige utom Stor-Malmö" är SD tydligt större än S. I båda dessa folkrika regioner är Moderaterna klart största parti. Risken för att Moderaterna inom ett par mandatperioder eller så – likt CDU i Tyskland – är klart dominerande parti ska inte viftas bort. På motsvarande sätt är det en av flera tänkbara utvecklingar att Socialdemokraterna – likt i Sydsverige idag – får tampas med SD om andraplatsen i riksdagsvalen.
Det är dessa grundläggande förhållanden på marken som har haft störst betydelse för den rejäla omsvängning av invandringspolitiken som Socialdemokraterna under Stefan Löfven nu har inlett.
Det gäller för S-ledaren Stefan Löfven att försöka hitta det perfekta lagomspåret i ett antal tunga och för medborgarna viktiga sakfrågor. Det känns som om han på riktigt är på rätt väg.