Linköping halkar efter

Ett alternativ som kostar tio miljarder mer än en bro. Vem vill skjuta till de pengarna?

Widars krönika2017-04-29 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Projektet Ostlänken har redan börjat ge effekter i Norrköping. Hotellen rapporterar om ökad beläggning av konsulter som arbetar i projektet. Bostadsbyggandet har tagit fart med runt 1 000 påbörjade lägenheter varje år sedan beslutet kom. I höst kommer första spadtaget för Kardonbanan, det första steget i projektet Ostlänken. Man väntar bara på ett byggstartsbeslut som borde komma snart. Men vad händer i Linköping? Ska residensstaden med på tåget eller?

Ostlänken har en ansenlig förhistoria. Det har varit många turer sedan regeringen år 2003 beslutade att järnvägsprojektet skulle in i dåvarande Banverkets investeringsplan. Den nu framlidne landshövdingen Bo Holmberg presenterade i december 2006 ett förslag om byggstart 2010 för Ostlänken.

Den nytillträdda regeringen med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg var emellertid minst sagt ointresserad av järnvägsdragning genom Östergötland.

2008 satsade Linköping, Norrköping och landstinget tillsammans 50 miljoner kronor i Citybanan i Stockholm. I utbyte fick man en ny utredning/förhandling om Ostlänken.

2011 bytte Östergötland argumentationslinje. Lars Stjernkvist (S) i Norrköping och Paul Lindvall (M) i Linköping fokuserade nu på kapacitetsbristen och argumenterade för två ytterligare spår mellan Linköping och Norrköping. Den hållningen fick starkt stöd i Kapacitetsutredningen 2012 som leddes av Lena Erixon som numera är generaldirektör på Trafikverket. Senare samma år bytte också alliansregeringen fot; nu skulle Ostlänken byggas meddelades det. Den nuvarande regeringen har ökat takten. 13 december 2016 tog riksdagen beslut om att godkänna satsningen på höghastighetståg. Utbyggnaden ska dock ske i en takt som ekonomin tillåter.

Nå. I Norrköping är det full fart. Det ser jag varje dag här i stan. Men i Linköping gör osäkerheten om dragningen genom staden att det blir byggstopp i centrala områden. Fortfarande finns också ett fullmäktigebeslut om tunnel. Ett alternativ som kostar tio miljarder mer än en bro. Vem vill skjuta till de pengarna?

Trafikverket håller fortfarande fast vid att Ostlänken ska vara färdigbyggd 2028. Men det förutsätter att man snarast kommer fram till en ansvarsfull lösning för passagen genom Linköping.

Widars vinkel

Widar Andersson
Läs mer om