Lilla Sverige i ligans topp

Foto:

Widars krönika2019-05-15 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen bjöd SNS –– Studieförbundet näringsliv & samhälle – på en riktig kriminell höjdare. På scenen på SNS kontor i Stockholm polisen, sociologen och forskaren Amir Rostami, polischefen i Storgöteborg Erik Nord och Lise Tamm, åklagare och chef vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. På bordet Amir Rostamis rapport om "våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet" i Sverige. Jag var där.

Omständigheterna är väl kända. En misskött och alltför omfattande invandring har i kombination med otillräckliga lagar och brist på socialpolitisk klarsyn inneburit en våldsam ökning av segregation, utanförskap och skjutvapenvåld på vissa platser i somliga fattiga förorter.

När det gäller antalet män i åldrarna 15–29 år som mördats med skjutvapen ligger lilla Sverige i topp i Europa. Tyskland ligger bäst till i den jämförelsen. Vilket enligt Amir Rostami antagligen inte är en entydig solskenshistoria. Kriminella miljöer där det skjuts mycket mellan gängen är som vilda västern. Kriminella miljöer där det sällan skjuts och mördas mellan gängen är mer som maffia med tydliga maktstrukturer och uppdelade marknader för narkotikahandeln.

Maffian vill inte i onödan dra på sig polisiär uppmärksamhet. Vilda västern bryr sig inte. Mord och polisjakter ger status. Dessutom är risken att åka fast mycket liten. Mellan åren 2011 – då skjutvapenvåldet började etablera sig – och fram till 2018 har de fall då gärningsmän kunnat fällas rasat från 80 och ner till under 20 procent.

Amir Rostamis rapport bygger på en stor databas med över 15 000 personer i kriminella miljöer. Som i alla tider är det ett litet antal individer som står för en stor del av brotten. Att hålla bättre koll på dem är ett av Erik Nords främsta förslag.

"Det bästa förebyggande arbetet som vi i polisen kan göra är att se till att klara upp fler brott", sa Erik Nord. Han vill ha bättre verktyg; till exempel ansiktsigenkännande kameror som kan larma om möjliga mördare är ute på vägarna. Lise Tamm talade bland annat om behovet av "barndomare" som kan gå in och fatta tidiga beslut.

"Många av de här unga männen har varit aktuella i socialtjänsten sedan de var små. De har varit med om rån, gruppvåldtäkter och narkotikahandel; men inget händer", sa Lise Tamm som menade att föräldrar – ibland i klaners våld – och socialtjänstens medarbetare är för utlämnade i svåra situationer idag. Rättsstaten behöver kliva in tydligare och tidigare.

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se

Widars vinkel

Widar Andersson