Hur många svårt sjuka finns det?

Foto:

Widars krönika2019-03-02 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet sitter förvisso i regeringen. Men partiet har bara 16 av riksdagens 349 ledamöter. Det borde därför inte finnas några större anledningar att oroa sig för att MP ska få genomslag för några av sina mest verklighetsfrånvända förslag.

Nu är det emellertid som det är i riksdagen. Risken är därför stor att Miljöpartiet kan tvinga igenom mer konstig politik även denna mandatperiod.

2010–2014 släppte de borgerliga under statsminister Fredrik Reinfeldt igenom hela det "papperslösa konceptet" som effektivt raserade grunderna i migrationspolitiken. Ett ja eller nej från Migrationsverket förlorade sin verkanskraft.

2014–2018 släppte Centerpartiet och Socialdemokraterna under statsminister Stefan Löfven igenom gymnasielagen som effektivt undergrävde migrationspolitiska fundament som asylskäl och identitetsbevisning.

2018–2022 kan det tyvärr vara dags igen för ytterligare konstigheter:

Rasmus Ling är migrationspolitisk talesperson för MP. I en artikel i Sydsvenskan tidigare i veckan säger Rasmus Ling: "En ny humanitär skyddsgrund ska utredas, något som är viktigt för personer som har stark anknytning till Sverige eller är svårt sjuka."

Utöver utökad anhöriginvandring så ska nu alltså även "svårt sjuka" få rätt att stanna här. Hur många svårt sjuka kan det finnas i världen? Och hur många svårt sjuka finns det redan i de svenska köerna till cancervård och annat? Förstår Ling ens att det ena hänger ihop med det andra?

"Visst finns det utmaningar och svårigheter", erkänner Ling gentilt men konstaterar snabbt att det löser sig om vi "skapar möjligheter". Nog har det gröna partiet skapat möjligheter allt:

Nästan 20 procent av alla som lever i Sverige idag är födda i ett annat land.

Under de senaste fem åren har Sverige – givet vår storlek – tagit emot dubbelt så många invandrare som Tyskland och 10 gånger så många som Frankrike.

De flesta från avlägsna länder som Somalia, Syrien, Irak och Iran.

När asylinvandringen nu avtar så ökar istället anhöriginvandringen från dessa länder. 2018 stod anhöriga (68 000) för mer än hälften av volymen.

60 procent av de arbetslösa på AF är födda utomlands. Bostadsläget är akut. Dödsskjutningarna går i topp. Offentliganställda inom polisen, skolan, vården och socialtjänsten på de sociala fronterna går på knäna.

Rasmus Ling lever i en politisk låtsasvärld. Men migrationens och integrationens problem finns på riktigt. Stefan Löfven bör se till att hålla emot den här gången.

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se

Widars vinkel

Widar Andersson
Läs mer om