Försvar med åtta partier

Foto:

Widars krönika2018-04-24 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Björn von Sydow är ordförande i Försvarsberedningen och således den högst ansvarige för beredningens rapport ”Motståndskraft” som publicerades strax före jul 2017. Socialdemokraten von Sydow är genom erfarenhet, bildning, ålder och personlighet en av Sveriges nu aktiva mest meriterade politiker.

Alla åtta riksdagspartier deltar i Försvarsberedningens arbete. Uppdraget är att ta fram underlag för nästkommande försvarspolitiska period. Totalförsvaret är i starten av en sannolikt stor reformperiod som sker mot fonden av en tilltagande osäkerhet i bland annat vår egen Östersjöregion.

Häromkvällen gästade Björn von Sydow, tillsammans med beredningskollegorna Beatrice Ask (M) och Lotta Johnsson Fornarve (V), Allmänna försvarsföreningens mycket välbesökta möte på Flygvapenmuseum i Linköping. Jag var där.

Försvarsberedningens rapport ”Motståndskraft” läggs fram som ett enigt dokument; alla åtta partier är med på slutsatser och förslag. Vilket inte betyder att alla partier plötsligt tänker helt lika i det tämligen konfliktfyllda försvarspolitiska komplexet. Däremot – väl omvittnat från höger och vänster och från liberaler och konservativa – så har Björn von Sydows sätt att leda Försvarsberedningens arbete skapat utrymme för alla åtta partier att få sina ord och intressen hörda utan att behöva reservera sig. Vilket är mycket värt både nu och sedan.

”Motståndskraft” är sannolikt den mest problemfyllda rapport av det här regeringsnära slaget som jag någonsin läst. Rapporten avhandlar i huvudsak civilförsvarets del av helheten. Här diskuteras sådant som till exempel sjukvård, livsmedelsförsörjning, IT, elektricitet, läkemedel, tv/radio/cyber, transporter och mycket annat. Utanför det militära försvaret lever Sverige kort sagt för här och nu.

Ledordet för förändring är planering. I ”Motståndskraft” föreslås att planeringsförutsättningarna för Totalförsvaret dels ska innehålla uppgiften att Sverige kan behöva klara sig självt i upp till tre månader i en internationell kris; så lång tid kan det ta innan Nato/EU sluter upp. Dels föreslås planering för en situation där ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas.

Björn von Sydow får förhoppningsvis leda Försvarsberedningen även i nästa skede efter valet i september. Ska Försvarsberedningens reformpaket få en chans att påverka samhällsbyggets struktur och mentalitet så är det viktigt med kontinuitet i ledarskapet.

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se

Widars vinkel

Widar Andersson
Läs mer om