Jan Jörnmark är en framstegskonstnär. Hans bilder och böcker om "övergivna platser" skapar en fond av övergivenhet och vemod vilket skärper kontrasten i hans "budskap" om att historien aldrig tar slut och om att det gamla ständigt utmanas. I helgen som gick öppnade Jörnmark sin utställning på Arbetets museum i Norrköping. Jag var där.
Jan Jörnmark är ekonom och historiker från Chalmers och Handels i Göteborg. Hans stora intresse för industriomvandling och utveckling ledde honom på olika vägar rent fysiskt ut till de övergivna platser som är den ena sidan av teknikskiften och innovationer. Hus och platser blir kvar när teknik, pengar och politik gör att människor flyttar.
På väggarna i museet hänger hans fotografier från alla de små och stora övergivna platser som världen är full av: Industrier, styrelserum, kontor, badhus, kursgårdar, nöjesparker, vägar.
I en av sina böcker – Teknik slår politik (2013) – berättar han om entreprenörer som skapat en hel del övergivna platser i sina dagar.
Genom framsynt men brutalt agerande i delar av den gamla svenska industrin under 1980-talet frigjorde Jan Stenbeck kapital för utvecklingsbolag runt om i världen. I digitaliseringens barndom bröt han ny och vid den tiden oreglerad mark för riskkapital och kommunikation. 1984 startade Olof Stenhammar Optionsmäklarna OM. Företaget blev Sveriges första handelsplats för aktieoptioner och världens första privatägda och elektroniska börsverksamhet. Den svenska Bankinspektionen ville förbjuda Stenhammars verksamhet. Men gick bet.
Stenbecks och Stenhammars företag har nu 30 år senare skapat ”kluster som är helt centrala för den svenska ekonomins utveckling" och där det arbetar tiotusentals människor i de svenska finans-, telekom- och mediebranscherna. Jan Jörnmarks installation har även politiska bottnar. En del av de övergivna platser som hänger på väggarna är också bilder av modeller och samhällssystem som lämnat sedan länge. Vad som kommer (kommit?) istället är inte så lätt att greppa ännu. Det som är extra kul med Jan Jörnmark är att han själv också dras mot att utforska det nya. Han har gått in i kommunpolitiken (Demokraterna i Göteborg) och han har uppdrag som bostadsexpert på Veidekke AB. Han är "onostalgisk", säger han själv. Jan Jörnmark fastnar inte i det övergivna.
Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se