En plikt för Stefan Löfven

Majoriteten av dessa arbetslösa är unga män som är födda i utomeuropeiska länder.

Widars krönika2016-08-13 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny rapport från Arbetsförmedlingen visar att en mycket stor del av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen som arbetslösa egentligen och i grunden är utbildningslösa. På Arbetsförmedlingen finns inga jobb utan bara knapra bidrag. Om inte de kommande åren ska cementera ett växande fattigutanförskap så behövs en helt ny politik där en spade kallas för en spade och inget annat.

Ett bärande tema i Stefan Löfvens uppmarsch som nyvald partiledare och statsministerkandidat var ett slags moraliskt pliktresonemang om individens roll i samhällsmyrstacken.

Ett ganska stort inslag i pliktresonemanget var kopplat till arbetslösa ungdomar som saknade gymnasiekompetens. Som jag förstod saken så skulle huvudspåret – enligt Socialdemokraterna och Stefan Löfven – vara att utbildning skulle komma före bidrag; för att få ersättning från det allmänna skulle den enskilde ”underkasta sig” gymnasieutbildning för att på så sätt öka sin anställningsbarhet och sina chanser att göra rätt för sig i arbetslivet.

Det är nu hög tid att statsministern ger samordningsminister Ibrahim Baylan i uppdrag att försöka få till ett genomförande av de gamla utbildningspliktplanerna. I den färska rapporten ”Prognos för utbetalningar 2016–2020” från Arbetsförmedlingen visas nämligen på dystra rekordsiffror för kombinationen låg utbildning och lång arbetslöshet. En tredjedel – 115 000 personer – av de inskrivna arbetslösa saknar gymnasiekompetens. Majoriteten av dessa arbetslösa är unga män som är födda i utomeuropeiska länder. Nästan 30 000 personer i denna grupp av arbetslösa har varit arbetslösa 24 månader eller mer. Vilket är en ökning med 4 procent jämfört med för fem år sedan.

Inflödet av lågutbildade till Arbetsförmedlingen kommer att öka under 2017 och 2018. Statens arbetsförmedling skriver i sin rapport att ”arbetsmarknadspolitiken behöver draghjälp av utbildningspolitiken” om det här ska sluta hyfsat lyckligt.

Ibrahim Baylans uppdrag är att samordna just sådant som regeringens arbetsmarknads- och utbildningspolitik. Läget är svårt och allvarligt. Baylan har ett hästjobb framför sig. Den moraliska grunden för politiken är dock lagd av Stefan Löfven. De nya människorna i stacken behöver så snabbt som möjligt ges bättre chanser att göra rätt för sig.

Widars vinkel

Läs mer om