Dagens Nyheters reporter Karin Eriksson har följt biståndsminister Isabella Lövin (MP) i hälarna under några dagar i april. En stor del av intervjun med Lövin gjordes under ett besök i Nepal, samtidigt som Kaplan/Khan-skandalerna rullade på hemma i Sverige. Kompetensen hos språkrören Fridolin och Romson ifrågasattes både internt och externt. Till helgen håller Miljöpartiet kongress. Det finns de som vill att Isabella Lövin ska träda in och ersätta Åsa Romson som språkrör redan då. Så tycks det nu bli. Isabella Lövin är en av de mer politiskt skickliga ickepolitiker som kommit fram på mycket länge. Hon är prisbelönad journalist och författare. I 45-årsåldern värvades hon av dåvarande språkröret Peter Eriksson till partiets valsedel till EU-parlamentet 2009. Det blev en succé.
I intervjun med Karin Eriksson säger Isabella Lövin att hon verkligen uppskattade arbetsmiljön i EU-parlamentet: ”Där kunde man vara mycket mer ärlig. Om man ville samma sak som någon från ett annat parti, desto bättre, då kunde man försöka få igenom det tillsammans. Men här i Sverige och i nationella parlament över huvud taget försöker man skapa stora konflikter även när man är till 95 procent överens.”
Jag hoppas Lövin framhärdar i sin lösningsinriktade attityd till politik. Hennes chef och statsminister Stefan Löfven har liknande ingångsvärden. När Isabella Lövin följde politiken från samhällsredaktionen på radions P1 så följde Stefan Löfven politiken från ordförandestolen i IF Metall.
Löfvens och Lövins inställning till politik är alls inte naiv eller felaktig på något sätt. Medborgarnas förväntningar på politikerna är framförallt att de ska hitta lösningar och åtgärder som löser problem på bra sätt. Bråkstakar och intrigmakare står däremot inte särskilt högt i kurs. Mer än hos kadern av politiska journalister som vill ha något kul att skriva om.
Om regerandet säger Isabella Lövin att det är ett ”stålbad” för Miljöpartiet: ”Det är ett mognare parti i dag. Jag känner en större trygghet med att partiet verkligen vill att vi ska sitta i regering och ta ansvar. Före den här flyktingöverenskommelsen var det inte lika klart för mig.”
Bra talat.