Lite naggad i den nedre högra kanten. Det du då ser är en månförmörkelse som är på väg att avslutas. Vanligtvis får solen obehindrat lysa upp fullmånen men i detta fall skymmer jorden en liten bit.
Spana efter månen i sydost direkt när den går upp (klockan 20.49 i Norrköping). Förmörkelsen är nämligen över redan klockan 21.19 så det är en kort stund du har på dig. Som en liten tröst går det under någon halvtimme efter förmörkelsens slut att även se en mycket svagare skuggning på månen som dröjer sig kvar – det är jordens så kallade halvskugga som sakta drar bort.
En liten månförmörkelse är kanske inte något att jubla högljutt över men något som håller på att skapa hysteri i USA är en total solförmörkelse två veckor senare, den 21 augusti. Kanske inte heller så konstigt – för första gången på 99 år förmörkas solen helt i ett band tvärs över hela kontinenten, från Oregon till South Carolina.
Trots att bandet bara är lite drygt tio mil brett och att själva totaliteten endast varar mindre än tre minuter räknar man med att detta kommer att bli de mest observerade förmörkade minuterna i jordens historia.
En total solförmörkelse är ett naturfenomen som garanterat inte lämnar någon oberörd. Allting blir stilla, fåglar tystnar, magiken är fullständig. Fast den måste vara total, till och med en 99 procent förmörkad sol ger inte på långa vägar samma känsla. Jag själv försökte få se en skymt av totaliteten 1999 på ett högt berg utanför Stuttgart. Tyvärr har väl aldrig så många olika typer av oväder samlats på ett enda ställe så det blev – nada. Jag siktar i stället in mig på 12 augusti 2026 och Spanien. Kanske en liten Sangría på ”Mallis” för att skåla med en nedåtgående svart sol?
Sverige då? Inträffar ingen total solförmörkelse i vårt avlånga land? Glöm det! Senast det begav sig var den 30 juni 1954. Nästa kommer först den 16 oktober 2126. Solförmörkelsen den 21 augusti i år går faktiskt att se även i Sverige. Men det är bara de allra sista tiondelarna av en procent förmörkelse som syns vid solnedgången i Strömstadstrakten.
Augusti betyder alltid nätter med många stjärnfall. Främst tack vare meteorskuren Perseiderna. I år kommer flest stjärnfall att kunna ses kring helgen 12–13 augusti. Tyvärr gör månens sken att det inte syns lika många som vanligt, men räkna ändå med ett stjärnskott varannan minut när de är som rikligast. Stjärnfallen är i detta fall små, små stoftkorn som kometen Swift-Tuttle lämnat efter sig i sin bana under många århundraden. Just i augusti korsar vi denna bana och vi bjuds på ett skådespel när stoftkornen förintas i atmosfären.