Den blå månen färgas röd

Fuskmåne. Nej, den blir inte blå på riktigt. Tyvärr inte röd heller från södra Sverige. Bara i Norrland går det att se nästan hela månförmörkelsen.

Fuskmåne. Nej, den blir inte blå på riktigt. Tyvärr inte röd heller från södra Sverige. Bara i Norrland går det att se nästan hela månförmörkelsen.

Foto: Elias Nilsson/TT

Stjärnklart2018-01-31 10:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Blue moon

You saw me standing alone

Without a dream in my heart

Without a love of my own

Låten ”Blue Moon” finns i ett otal inspelningar, kanske Elvis har gjort den mest kända. Den skymtar också förbi i filmer som ”Notting Hill”. Blå måne? Vaddå, blå måne?! Det finns väl ingen sådan?! Jo, faktiskt och på onsdag kan du faktiskt se den om vädret blir klart.

Eftersom månens faser går varvet runt med en period på lite drygt 29 dygn händer det ibland att en månad kan ha två fullmånar. Den andra fullmånen i den månaden kallas då blå måne. Fenomenet inträffar ganska sällan, därav det engelska uttrycket ”once in a blue moon”. 2018 är dock ett undantag – denna januari hade fullmåne den 2.e och åter igen den 31:e. Den korta februari kommer inte ha någon fullmåne alls utan i mars blir det åter två!

Den moderna definitionen av blå måne kom till genom ett missförstånd i den ansedda tidskriften Sky & Telescope i mars 1946. Artikelförfattaren hade fattat fel när han Iäste i "Maine Farmer's Almanac 1937" om en mycket äldre (och krångligare) regel. Något förenklat: varje årstid har oftast tre fullmånar. Men ibland får en fjärde fullmåne plats. Då kallas den tredje av dessa fyra för blå måne. Missförståndet spreds sedan vidare (det har till och med varit med i Trivial Pursuit) och det är den regeln som gäller nu.

Nu blir ju inte månen blå på riktigt. Fast i sällsynta fall kan den faktiskt bli det, när jordens atmosfär fylls med rök- och dammpartiklar från exempelvis stora vulkanutbrott och omfattande skogsbränder. Men onsdagens fullmåne kommer istället bli röd, åtminstone från nordligaste Sverige. Det är nämligen också dags för en total månförmörkelse. När månen går in i jordens mörka kärnskugga färgas den vackert orangeröd av solstrålar som bryts in av jordens atmosfär.

Tyvärr missar vi i södra Sverige just den här vackra röda delen. När fullmånen går upp hos oss vid 16.20-tiden har den precis lämnat jordens kärnskugga men rör sig fortfarande genom dess halvskugga. Månen kommer att då att se något dunkel ut under en halvtimme eller så. Utseendet brukar skifta från förmörkelse till förmörkelse beroende på hur mycket stoft som finns i jordatmosfären. Skådespelet är helt över klockan 17.10.

Om du har tillgång till en kikare eller teleskop kan du under februari se månen passera framför och skymma några av himlens ljusaste stjärnor – astronomerna kallar det ockultation. Den 1 februari från runt klockan 18.49 till omkring 19.10 skyms Regulus i stjärnbilden Lejonet bort. Den 23 februari mellan de ungefärliga klockslagen 18.02 och 19.11 är det Aldebaran i Oxens tur. Tiderna kan variera med några minuter beroende av var du befinner dig.

Under natten mellan den 27 och 28 juli inträffar ännu en total månförmörkelse och då kommer även vi i södra Sverige att få se en vackert röd fullmåne, men den gången är den tyvärr inte blå!