Är det bra med vackert väder? Inte nödvändigtvis, påpekar en läsare som tycker att objektiviteten är som bortblåst i väderprognoserna. Utgångspunkten tycks alltid vara att sol och varmt är någonting positivt, regn och kyla någonting negativt. Det är förstås sant att preferenserna kan skilja sig åt, även om man säkert kan utgå från att en majoritet tycker om sol och värme.
Just uttrycket "vackert väder" är intressant. Det är nämligen en vedertagen term i SMHI:s väderprognoser och beskriver ett ganska soligt väder med inte alltför stark vind.
Annars är termerna som meteorologerna använder normalt sett beskrivande utan något värderande inslag. Man talar om lätt molnighet, halvklart, mulet, soligt, solglimtar och så vidare – termer med specifika innebörder.
Men ska man säga risk för regn eller chans till regn? Det kan bero på sammanhanget. Inför midsommar till exempel kan nog meteorologen luta sig mot en stabil majoritets önskemål om hen väljer risk för regn. Å andra sidan – efter en längre period av torka kan chans till regn vara ett rimligare ordval.
Att vi över huvud taget pratar så mycket om väder är inte konstig. Det är nyckfullt, starkt växlande och påverkar vår tillvaro och våra göromål i hög grad. Ingen kommer undan vädret.
Daniel Erlandsson skriver språkkrönika varje måndag. Skicka frågor och synpunkter till daniel.erlandsson@ostgotamedia.se