Vad gör den som håller en boll i luften med fötter, huvud och så vidare löd frågan i förra veckans språkspalt. Dutta eller trixa? Många har hört av sig med sin uppfattning, trevligt nog. Alltför långtgående slutsatser ska jag väl inte dra, men jag kan konstatera att dutta är ett uttryck som åtminstone många östgötar känner sig bekväma med. "Jag är uppvuxen i Mjölby och det är ingen tvekan om att vi alltid sa dutta med bollen", skriver till exempel Kennet i Åtvidaberg. För honom är trixa ett vidare begrepp som innefattar att göra flera saker med bollen, dribbla och utföra konster av olika slag. Åtvidabergsbekante Benno Magnussons specialitet att lägga bollen på nacken och springa nämner han som exempel. Dutta däremot är just att hålla bollen i luften utan att den tar mark. Flera gör den distinktionen. I trakterna av Motala var innebörden också den, skriver Lasse Thyrstedt. Så jag vill nog hävda att det är den östgötska betydelsen av orden.
Å andra sidan finns det andra som stöder trixa (eller tricksa). Inger som är uppväxt i Småland skriver att man sade tricksa när hon var barn. Andra uppfattar dutta bara i betydelsen lätt, snabb beröring och några associerar till Bingolottos duttpenna och inte alls till fotboll.
Förutom ovan nämnde fotbollsspelare Benno Magnusson är det flera som nämner Nacka Skoglund. Några skriver att han trixade med trasan, men det mest bekanta uttrycket från hans Söderslang torde vara joxa med trasan.
Spaltens andra fråga – om "det hade varit roligt att gå på bio" – ska jag återkomma till.