Hen är bättre än han

Foto:

Språkspalten2018-03-05 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Internationella kvinnodagen 8 mars på torsdag. Hur formulerar man sig jämställt?

Det mest diskuterade ordet i frågan på senare år är hen. Att det alls kommit på tapeten beror på att det inte längre känns lämpligt att använda han där syftningen är allmän. Det var annars normen tidigare.

Ett antal lösningar har föreslagits. Ganska oväntat så har hen blivit väl etablerat. Jag har skrivit om det förut och vet att ordet trots dess många fördelar är fortsatt kontroversiellt.

Men det har framtiden för sig och löser en del språkliga problem, så det kan man gott använda.

En del vill hellre använda en i stället för det allmänsyftande man, i meningar som den förra. Det tycker jag känns svårare i de flesta sammanhang.

Ordet man uppfattas olika när det ingår i sammansättningar. En del tycker riksdagsman är könsneutralt, andra tycker att det befäster en manlig norm. I ett sådant fall är det ganska lätt att välja riksdagsledamot.

Andra är svårare. Tjänsteman låter sig inte helt smidigt bli till tjänsteperson, även om det används i en del sammanhang.

Talesman väljer nog de flesta än så länge, men Svenska Akademiens ordlista har även med talesperson och taleskvinna. Gissningsvis ökar de i användning.

Vissa ord är könsutpekande helt i onödan, som lärarinna i stället för lärare.

Daniel Erlandsson skriver språkkrönika varje måndag. Skicka frågor och synpunkter till daniel.erlandsson@ostgotamedia.se

Språkspalten

Daniel Erlandsson