Första derbyt var för hästar

Det första derbyt genomfördes i England.

Språkspalten2016-05-23 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varifrån kommer uttrycket derby i sportsammanhang, undrar Kerstin Jansson. Det vill säga som beskrivning av ett möte mellan två lag från samma ort. Har det att göra med den engelska orten eller klubben Derby kanske, funderar hon.

Det har det. Mer specifikt är det den tolfte earlen av Derby, Edward Smith Stanley, som ligger bakom derby i den här betydelsen. Han instiftade nämligen 1870 en kapplöpning för hästar och den fick namnet Derby. Så småningom breddades betydelsen och namnet kom att användas för stora idrottstävlingar över huvud taget. I det sammanhanget uppstod också innebörden ett lokalt möte. Lokalderby används också ibland. Vad som räknas som derby varierar nog beroende på utbud så att säga. I Stockholm till exempel finns ju många lag och till exempel AIK–Djurgården är ett uppenbart derby. Men även ett möte mellan till exempel Åtvidabergs FF och IFK Norrköping kan passera som ett derby, åtminstone om man kallar det östgötaderby.

Den engelska klubben har också en namne i Linköpings BK Derby, genom åren verksam i många idrotter. Det namnvalet förefaller ganska slumpmässigt. En av den nu drygt hundraåriga föreningens grundare, Knut Stenkvist, jobbade i en cykelaffär och i jakt på lämpligt namn fann han och kamraterna där cykelmärket Derby. Plåtmärket togs bort, man skaffade ytterligare tio och sydde fast på tröjorna, enligt historieskrivningen på klubbens hemsida. Därmed hade den nya klubben fått sitt namn.

Det engelska ortnamnet Derby kommer för övrigt ursprungligen från nordbor som förde med sig ordet diurby, "by, gård med hjortar", till England för drygt tusen år sedan.

Språkspalten