Är Pippi bättre än Petter?

Foto:

Språkspalten2018-09-29 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är Khaled bättre än Kalle? Bör Petter ge plats åt Pippi? Ja, det tycker åtminstone Fredrika Bremer-förbundet och Rättviseförmedlingen. Det handlar alltså om det svenska bokstaveringsalfabetet som de menar bör bytas ut till viss del. Förra veckan skrev de en debattartikel i DN i frågan.

Nuvarande alfabet har varit i bruk sedan 1891. De flesta har nog början klar för sig: Adam, Bertil, Cesar ... sedan börjar det möjligen bli besvärligare.

Namnen är valda med omsorg. Tanken är att de ska kunna uppfattas även över en dålig telefonlinje. Alla namn är tvåstaviga och ska ha särskiljande vokalljud för ökad tydlighet. Hänsyn är tagen till uttalsskillnader och så vidare.

Vad är då problemet, kanske någon undrar. Jo, listan på namn är otidsenlig, menar debattörerna, då den består enbart av svenska mansnamn. Det har påpekats tidigare och olika förslag till nytt bokstaveringsalfabet har lanserats.

Skribenterna menar att det handlar om mer än ytliga förändringar: ”Språk är en aktiv handling som skapar en bild av verkligheten”, skriver de. Deras alfabet skulle då erbjuda ett konkret verktyg för jämställdhetsarbetet. Inte minst har de siktet inställt på de myndigheter där bokstaveringsalfabetet är i levande bruk. Deras valda namn ska vara lika funktionella, försäkrar de.

Det vore intressant att få ta del av läsarnas synpunkter. Är förslaget bra? Är bokstaveringsalfabetet över huvud taget något man förhåller sig till i dag? Skriv gärna!

Daniel Erlandsson skriver språkkrönika varje vecka. Skicka frågor och synpunkter till daniel.erlandsson@ostgotamedia.se

Språkspalten

Daniel Erlandsson

Läs mer om