Men precis som i övriga Sverige har vi utmaningar som vi måste möta och övervinna. Många företag i regionen står inför ett generationsskifte där någon ny ska ta över och växa in i ledarskapet. För att lyckas med den överföringen behövs det en större flexibilitet där företaget kan anställa och behålla personer med rätt kompetens, drivkraft och superkrafter.
Tyvärr står en 40 år gammal lagstiftning i vägen för detta, LAS. Missförstå mig rätt, LAS behövs, men behöver anpassas och moderniseras för att göra någon nytta. Företagarnas rapport, ”När arbetsrätt blir fel – Företagens syn på LAS”, visar att problematiken kring uppsägning av personliga skäl upplevs som tung. Detta medför att småföretagaren blir rädd för att göra fel och därför låter bli att anställa. I dag kan företag med upp till tio anställda göra två undantag från turordningslistan. Men den regeln har visat sig bli en tillväxtbarriär. Företag drar sig för att anställa en elfte person eftersom de då inte kan göra några undantag från turordningen alls vid arbetsbrist. Den gränsen måste bort.
Ska en liten företagare växa och utveckla sitt företag så måste regelverket vara konstruerat så att företagarna vågar ta det, för henne eller honom, stora steget att anställa fler. Småföretag är ofta känsligare än stora företag när det gäller förmågan att attrahera och behålla kompetens. Det finns inga genvägar här – om de små företagen ska lyckas och bli fler måste vi ta hänsyn till de talanger som besitter specifik kompetens som är viktiga för företaget. Det vinner både företagaren, den anställde och samhället på.
Spaning 1: Äntligen ska lagen om anställningsskydd omarbetas och moderniseras. En utredning har tillsatts och Företagarna sitter med som experter. I maj 2020 presenteras förslagen.
Spaning 2: En minskad regelbörda vore en mycket uppskattad gåva till alla företagare. En gåva som skulle fortsätta ge i form av nya jobb och snabbare växande företag.
Spaning 3: Eftersom företagen kommer att behöva säkerställa sin egen kompetensförsörjning och tjänstgöra som regionens plantskolor, behöver vi prata om hur talanger tas om hand och utvecklas i vår region. Det är förlegat att anställa på tidigare prestationer, exakta kompetenser och goda referenser. Kompetens har blivit en färskvara och anställningar kommer att ske på en persons potential. I tider av automatisering och digitalisering måste vi ständigt lära om och lära nytt. Därför kommer ett företags överlevnad hänga på potentialen i rätt medarbetare. Förutsättningar för att säkerställa detta: se spaning 1 och 2, alltför att företagare ska kunna behålla nyckelkompetens och utveckla nya medarbetare som i framtiden kan ta nya anställningar i andra bolag och föra sin kunskap vidare.
Frida Boklund är regionchef för Företagarna i Östergötland.