Hemarbete: Mina kollegers bÀsta tips

De flesta av mina arbetskamrater jobbar hemifrÄn. Jag bad om deras bÀst tips för att hemarbetet ska flyta pÄ sÄ bra som möjligt.

Fotbad under skrivbordet Àr inte förbjudet. Med solglasögon slipper du sminka dig till digitala morgonmötet. Glöm för jösse namn inte att röra pÄ dig och ha morötter till hands sÄ du inte skÄpÀter.

Fotbad under skrivbordet Àr inte förbjudet. Med solglasögon slipper du sminka dig till digitala morgonmötet. Glöm för jösse namn inte att röra pÄ dig och ha morötter till hands sÄ du inte skÄpÀter.

Foto: Mostphotos

Östergötland2020-12-03 20:30
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vid lÄngvarigt hemarbete kan man bli lite paranoid och tro att man ska döden dö om man lÀmnar lÀgenheten. Att man Àr den sista överlevaren pÄ jordens yta. SÄ Àr det inte. Kom ihÄg att vÀldigt mÄnga mÀnniskor finns kvar dÀrute i verkligheten och pÄ sina arbetsplatser. Det Àr en pandemi vi genomlider, inte en apokalyps. Och inget kÀrnvapenkrig heller.

Sitt inte i köket, om du inte har vĂ€ldigt bra snacks-disciplin. Risken Ă€r annars att du springer till kylskĂ„pet och smĂ„Ă€ter mest hela tiden. Att ha nĂ„got nyttigt, som till exempel morötter, nĂ€ra till hands Ă€r bra. 

GĂ„ eller cykla till jobbet Ă€ven om jobbet nu Ă€r hemma. Tar det normalt en kvart att gĂ„ till arbetet, gĂ„ den kvarten före och efter jobbandet. 

HÄll kvar din normala dygnsrymt med uppgÄng, frukost etc vid samma tid varje dag. Att arbetet har flyttat hem betyder inte att du Àr pÄ spa.

Att duscha, raka sig och klÀ sig som om man skulle till jobbet ger en bra kÀnsla. Men man kan ju alltid vara proper upptill och mysklÀdd pÄ den delen av kroppen som ÀndÄ inte syns pÄ de digitala mötena.

BÀr solglasögon om du Àr tvingad till kamera under digitala möten. Du slipper sminka dig, kan himla med ögonen nÀr en kollega Àr lÄngrandig och fÄr lite mystisk Greta Garbolook.

Skippa mysbyxor och klĂ€ dig ordentligt som om du skulle trĂ€ffa folk. Att lĂ„tsas att saker Ă€r som vanligt Ă€r bra för arbetsmoralen och kĂ€nslan av att tillhöra samhĂ€llet – och verkligheten.

BÀr osköna jeans. Blir en bokstavlig pÄminnelse om att du Àr pÄ jobbet och gör skillnad mellan arbete och fritid.

Koka en stor termos kaffe pÄ morgonen och en efter lunch. Man har ju ingen kaffeautomat att springa till.

AnvÀnd strykbrÀdan som stÄbord sÄ att du inte sitter hela dagarna. Om möjligt fÀst datorn pÄ vÀggen.

Glöm inte saker pÄ kontoret sÄ att du behöver Äka dit stup i kvarten.

Ta ett fotbad under skrivbordet.

Onlinegympa nÀr du tar rast. Finns bland annat pÄ Friskis & Svettis hemsida och SVT, "Gympa med Sofia".

Unna dig gott fika. Tina en bulle.

Spara pengar genom att Àta det som finns hemma.

Fixa hĂ€mtmat sĂ„ att det hĂ€nder NÅT roligt under dagen!

Laga mycket mat i förvÀg, som Àr lÀtt att vÀrma, sÄ hinner du promenera pÄ lunchen ocksÄ.

Sov pÄ lunchen. Bara för att du kan.

Tvinga dig ut pÄ lunchen. Ring en kollega pÄ promenaden och ventilera lÀget.

Sitt upprÀtt och Àt i köket. Börjar du slappa till dig sÄ halvligger du snart i soffhörnet och slafsar i dig lunchen.

Eftersom ingen annan gör det: beröm dig sjÀlv nÀr du gjort nÄgot bra och utbrist "dÀr satt den!"

Muttra högt och himla med ögonen nÀr chefen ger dig krÄngliga arbetsuppgifter. (Beteendet bör arbetas bort nÀr du ska tillbaka till jobbet).

Variera arbetsplats, byt rum om du kan, flytta runt datorn och byt arbetsstÀllning. PÄ sÄ sÀtt blir inte hemmakontoret lika "beflÀckat" som en arbetsplats. Hur kul Àr det att pÄ kvÀllen sitta och fixa grejer vid sin dator nÀr man har suttit dÀr hela dagen?

Om jobb och fritid flyter ihop: skaffa ett "stÀmpelur". Starta och avsluta arbetsdagen med att stÀmpla in och ut. Varför inte en liten ritual med fem bonkningar i marmormorteln? Tre dÀng med toalocket? Eller en rejÀl tutning med ett signalhorn?

Som smÄbarnsförÀlder: AnvÀnd nyckeln till arbetsrummet och lÄs in dig. HörselkÄpor pÄ nÀr barnen Àr hemma sÄ du inte hör skriken, behoven och skratten . . .

NÀr arbetsdagen Àr slut: StÀda undan alla spÄr av jobb och gör hemmet till hemmet igen!