Öresundsbron i Malmö. Klämda mellan resväskor och kassar sitter små vita hundvalpar i alltför trånga burar. En kvinna polisanmäls för djurplågeri. Men vad tullen inte vet den där dagen är att kvinnan, som kommer från Norrköping, är en del i ett nätverk som smugglar valpar från Östeuropa, säljer sjuka hundar och lurar på köpare hundar som är av fel ras.
Grävgruppen på Norrköpings Tidningar har, tillsammans med reportrar på Corren, kartlagt nätverket i Östergötland. I en serie artiklar berättar vi om ett nätverk som driver en affärsmässig verksamhet med valpar av främst rasen bichon frisé. Trots att de varken har kennel, några företag registrerade eller betalar skatt på vinsterna.
Vad är det då som motiverar flera artiklar om dem som struntar i regler och misstänks begå brott – brott som sällan ger långa fängelsestraff för dem som döms?
Jo, under pandemin ökade efterfrågan på hundar rejält och seriösa uppfödarna hann inte möta den. Det öppnade för en kriminell marknad som på kort tid vuxit snabbt. Valpar som köps för några tusen i ett annat land säljs för kanske tio gånger mer i Sverige.
Och med pengarna kommer risker.
I fjol upptäckte tullen rekordmånga smuggelhundar – djur som kan föra med sig sjukdomar som rabies. Obehandlad är den dödlig för såväl djur som människor.
”Om rabies förs in i Sverige, skulle det kunna medföra stora hälsorisker och få samhällsekonomiska konsekvenser”, skriver Ekobrottsmyndigheten i en färsk rapport.
I vår granskning möter vi utländska hundar som säljs som svenska, valpar i dåligt skick som smugglas till Sverige i trånga burar och som myndigheterna sedan tvingas att avliva. Och vi hittar uppgifter om att man avlar på sjuka hundar.
I vår granskning ser vi en invecklad härva där det är svårt för en hundkund att se vem som drar i trådarna. Vi möter köpare som blivit lurade, personer som fått sina identiteter kapade, vi hittar falska annonser och vi söker upp personerna bakom hundfusket.
Nätverket vi granskar består i huvudsak av en familj i Norrköping. Vi väljer att namnge huvudpersonen, 25-årige Aldan Agovic. Det är till honom köparna ofta betalar. Det är hans namn som kommer upp när pengar skickas via Swish. Det är han som kritiseras av länsstyrelsen för att driva uppfödning och försäljning utan att ha tillstånd. Det är han som utreds av polisen för flera fall av bedrägeri.
Hundrasen bichon frisé är fluffig, gullig och vit som snö. En stark kontrast till den smutsiga och svarta handel som omsätter miljonbelopp och där många som drömmer om en vacker valp riskerar att bli lurade.